Takana mielenkiintoinen selostusvuosi 2021!

Vuosi 2021 on nyt takana päin ja siksi onkin hyvä summata menneen vuoden selostustehtäviä, joita pääsin tekemään. Vuoteen mahtui todella paljon unohtumattomia selostushetkiä ja olen erittäin kiitollinen jokaisesta mahdollisuudesta ja lähetyksestä, jota pääsin tulkitsemaan. On siis syytä kiittää jokaista tahoa ja henkilöä, jotka mahdollistivat minulle selostustehtäviä viime vuoden aikana!

 

Vuosi starttasi Naisten Liigan parissa

Alkuvuosi sujui itselläni Naisten Liigan parissa, jota selostin Kuopiossa 2020-21 kauden ajan. Kiekkokauden aikana selostin Niiralan Montun lehtereillä yhteensä 15 ottelua, joista tämän vuoden puolella otteluita selostaen kertyi 8 kappaletta. Alkuvuoden kiihkeät jatkosarjan ottelut ja myöhemmin keväällä myös pudotuspelikamppailut olivat poikkeuksetta todella viihdyttäviä otteluita selostaa ja tapahtumia kaukalossa riitti yllin kyllin.

Kausi venyikin KalPan osalta aina finaaleihin asti, joissa Kiekko-Espoo oli lopulta vahvempi ja mestaruus matkasi Espooseen. Sain suuren kunnian selostaa maaliskuussa kaksi finaalikamppailua, joista jälkimmäinen oli kauden päättänyt ratkaiseva finaaliottelu. Mieleeni jäi myös KalPan ja IFK:n välinen välieräsarja, jota selostin kolmen ottelun verran. Erityisesti ottelusarjan ratkaiseva viides välierä Kuopiossa oli upea ottelu ja tuon ottelun tapahtumat muistaa varmasti pitkään.

Koen, että kausi Naisten Liigan parissa oli erinomainen askel jääkiekkoselostuksien pariin. Sarja haastoi selostajaa tarpeeksi koko kauden ajan, mutta oli myös aloittavalle selostajalle hyvä ensiaskel kohti kirkkaampia selostusvaloja ja tulevaisuutta varten.

Lisää Naisten Liiga -selostuksista voit lukea huhtikuussa julkaisemastani kirjoituksesta!

 

Superpesistä Kiteellä

Yksi kesän parhaimmista selostuskokemuksesta oli ehdottomasti debyyttini Superpesis-selostuksien parissa, kun selostin sateisella Kiteen Rantakentällä Kiteen Pallon ja Hyvinkään Tahkon välisen kamppailun heinäkuun 29. päivänä Ruudun Fanikameralähetyksessä.

Lähetykseen valmistautuminen oli selvästi helpompaa kuin Ykköspesis-otteluihin, sillä molempien joukkueiden otteluita oli tullut seurattua kesän aikana ja tilastoja Superpesiksestä oli helpompi kaivaa muistiinpanoihin. Kyseinen Kiteen selostus oli omasta mielestäni koko vuoden ja ehkäpä koko selostusurani onnistunein.

Mukavaa oli myös huomata, että ottelu oli viihdyttänyt myös katsojia ja saamani positiivisen palautteen määrä yllätti itseni suuresti. Tämä mahtava päivä Kiteellä antoi ja antaa edelleen paljon buustia ja nälkää tuleviin selostustehtäviin. Olin ja olen edelleen tuohon lähetykseen todella tyytyväinen.

 

Lisää pesäpalloa

Pesäpallokesästä on toki nostettava esille myös Puijon Pesiksen ottelut Miesten Ykköspesiksen puolelta, joista selostin jokaisen Kuopiossa pelatun kamppailun. Lisäksi selostin myös muutamia Naisten Ykköspesiksen kamppailuita, joita striimasimme kesän aikana. Kausi oli kokonaisuudessaan PuPen miesten osalta varsin mallikas, vaikka valitettavasti syksyn tosipeleissä viimeinen puristus jäi hieman vajaaksi.

Jyväskylän Lohen tuhkimotarina vei lohilauman Ykköspesiksen välieristä jatkoon ja Puijon kausi päättyi kotistadionilla karvaaseen tappioon. Pudotuspeliotteluiden selostamisessa on aina oma pieni extra-latauksensa, eikä nämäkään tosipelit tehneet poikkeusta. Kauden huipentaneet tosipelit olivat korkean intensiteetin kamppailuita ja tällaiset ottelut jäivät myös selostajan mieleen pidemmäksi ajaksi.

Tuotimme ja kasasimme Puijon Pesiksen ottelulähetykset itse täysin nollista myös tänä kesänä (kuten myös kaudella 2020) ja sikäli töitä lähetyksien eteen riitti. Tänä kesänä oman lisämausteensa tähän urakkaan toi vielä se, että ottelut lähetettiin yrityksemme (Keltamusta Media) omassa suoratoistopalvelussa (strm.fi). Kaudesta jäi kuitenkin hyvä maku suuhun näin selostajan/tuottajan näkövinkkelistä, vaikka työmäärä olikin suuri. Suuremmilta teknisiltä ongelmilta vältyttiin ja palautteiden mukaan myös yleisö viihtyi monikameralähetyksiemme parissa.

Pesäpalloselostuksia vuoden 2021 aikana kertyi 26 kappaletta ja pesiskaudesta jäi tunne, että pystyin kehittämään itseäni kansallispelimme selostajana suuresti! Kesästä jäi paljon mukavia muistoja ja odotus myös tulevaa pesäpallokautta kohtaan on suuri!

 

Ensikosketukset myös salibandyselostuksiin

Loppuvuoden aikana sain myös lisätä yhden uuden urheilulajin ”selostusarsenaaliini”, kun pääsin ääneen kolmessa Naisten F-Liigan ottelussa. Kuopiossa pelatut Naisten F-Liigan B-lohkon kamppailut olivat mielenkiintoinen askel omalla selostusurallani ja myös salibandylähetyksien parissa oli erittäin mukavaa työskennellä.

Salibandy on lajina itselleni melko tuttu, vaikkakin lajin taktinen puoli on itselleni hieman vierasta. Lajin haltuunottoa helpotti mielestäni se, että minulta löytyi selostuskokemusta jääkiekon parista. Näissä kahdessa lajissa on kuitenkin yllättävän paljon yhteistä lajien perusrakenteiden osalta.

Mielestäni salibandyn selostaminen on isoa kuvaa katsottaessa selostettavuudeltaan melko helppoa. Mutta toisaalta, kun seuraan ja kuuntelen maamme parhaiden salibandyselostajien työskentelyä, ymmärrän, että lopulta lajin selostaminen on todella vaikeaa. Uskon kuitenkin, että kovasti työtä tekemällä ja enemmän otteluita selostamalla pystyn kehittämään itseäni erittäin laadukkaaksi salibandyselostajaksi. 

 

It’s Hockey Time -lähetykset kruunasivat vuoden 2021

Syksyn ajan allekirjoittaneen ääntä kuultiin Savon Aaltojen ”It’s Hockey Time” -radiolähetyksissä, joissa toimin studioisäntänä ottelua ennakoitaessa, sen erätauoilla ja kamppailun jälkeen. Pestini kiekkolähetyksissä kesti vuoden -21 loppuun saakka armeijaan lähtemisen johdosta. Talven ajaksi olisi toki ollut kiinnostusta pidemmillekin juontoprojekteille, mutta koin parhaaksi, että suoritan asepalveluksen tässä vaiheessa elämää alta pois.

Debyyttini radiojuontojen parissa tapahtui Liiga-kauden avauksessa syyskuun kymmenentenä päivänä ja tuosta päivästä eteenpäin lähetyksiä painettiinkin eetteriin tiiviillä tahdilla jouluun saakka yhteensä 34 lähetyksen verran. Radiourani ensimmäisestä työpäivästä on nostettava esiin haastateltavani, sillä heti ensimmäisen pelipäivän yhteydessä pääsin haastattelemaan Leijona-legendaa ja Jukureiden päävalmentajaa Olli Jokista.

Haastattelujakin tuli syksyn aikana tehtyä melkoinen määrä. Yhteensä syksyn aikana pääsin tekemään lähetyksiin haastatteluja 64 kappaletta ja näitä tehdessä oli erityisen mukavaa, että haastateltavat antoivat itsestään paljon lähetyksiimme. On syytä esittää iso kiitos KalPan suuntaan, jonka pelaajiston ja valmennuksen kanssa haastatteluiden tekeminen oli sujuvaa sekä myös sisällöllisesti antoisaa.

Lisäksi oli hienoa päästä haastattelemaan myös mielenkiintoisia kiekkopersoonia Kuopion ulkopuolelta. Jo mainitsemani Olli Jokisen lisäksi sain haastatteluuni syksyn aikana muun muassa Nuorten Leijonien päävalmentaja Antti Pennasen, IFK:n päävalmentaja Ville Peltosen sekä HPK:n käskyttäjäksi kesken kauden hypänneen Jarno Pikkaraisen.

Tutkaparikseni ja selostajaksi lähetyksiin sain Joonas Puomion, jonka kanssa syksyn työskentely oli erittäin mukavaa ja onnistunutta. Kauden aikana myös radion parivaljakko pystyi kehittämään yhteistä kemiaa paremmaksi ja tuntui, että mitä pidemmälle kiekkosyksy eteni, sitä paremmin syötöt toisillemme olivat ns. lavassa. Tämä toki harmittaa hieman, että hyvin sujunut ja kehittynyt yhteispeli katkaistiin nyt asepalveluksen toimesta. Olen kuitenkin varma, että yhteistyö Joonaksen kanssa saa jatkoa vielä tulevaisuudessa!

 

Vuosi 2021 piti sisällään:
8 selostettua jääkiekko-ottelua
26 selostettua pesäpallo-ottelua
3 selostettua salibandy-ottelua
34 juonnettua jääkiekkostudiota

Vuosi 2021 piti sisällään paljon unohtumattomia selostus- ja juontokokemuksia. Pääsin toteuttamaan useita haaveitani, mutta samalla menneen vuoden työtehtävät jättivät sekä lisäsivät nälkää tätä työtä kohtaan. Alkaneen vuoden 2022 selostustyöt ovat toistaiseksi vielä hieman kysymysmerkin alla, sillä aloitin asepalveluksen suorittamisen vuodenvaihteen jälkeen Rissalassa Karjalan Lennostossa.

Tämän myötä selostustehtävät ovat nyt jääneet toistaiseksi pienelle tauolle ja asepalveluksen aika tulee olemaan selostuksien osalta hieman hiljaisempaa. Saatan palata selostuskoppiin myös armeijan lomien aikana yksittäisten lähetyksien merkeissä, mikäli sopivia mahdollisuuksia eteen siunaantuu. Minkäänlaista painetta en selostuksien tekemisestä asepalveluksen ajalta tule ottamaan. Armeijan jälkeen palaan selostushommiin entistäkin suuremmalla ryminällä ja käännän kaikki kortit sen suhteen minne tämä ala voikaan minua kuljettaa!