Naisten Liiga -kausi 2020-21 selostuskopista käsin

Naisten Liiga -kausi 2020-2021 paketoitiin reilut puolitoista viikkoa sitten ja tämän kunniaksi ajattelin raapustaa blogitekstin menneestä kiekkokaudesta selostuskopissa.

Selostin talven aikana 15 huikeaa Naisten Liiga -kamppailua Kuopiossa Olvi Areenalla. Pienestä pitäen olen kyseisessä jäähallissa seurannut satoja otteluita ja siitä syystä olikin hienoa aloittaa jääkiekon osalta selostusura minulle rakkaasta hallista. Heti ensimmäiseksi haluan kiittää KalPan naisten upeaa joukkuetta ja huikeaa taustatiimiä, jonka kanssa oli erittäin mukavaa työskennellä koko kiekkokauden ajan.

Jääkiekkoa olen seurannut elämäni aikana kaikista urheilulajeista kenties kaikkein eniten ja siitä syystä halusinkin lähteä laajentamaan selostustarjontaani jääkiekon pariin. Ennen talven selostuksia olin selostanut pienissä määrin e-urheilua ja kesästä 2020 lähtien pesäpalloa. Siispä edessä oli opiskelua ja harjoittelua jääkiekon selostamista varten. Pitkä historia lajin seuraamisen parissa antoi kuitenkin hyvät pohjat selostuksien aloittamiselle ja kattavat pohjatyöt ennen kautta sekä jokaista ottelua valmistivat minut kiekkokauteen mielestäni varsin hyvin.

Uuden lajin selostaminen vaati etenkin kauden alkupuolella paljon totuttelua ja opettelua, mutta koen että kauden edetessä kehityin selostuksissani erittäin paljon. Selostaessani esille nousi myös paljon aspekteja, jotka Naisten Liigaa selostaessa erosivat erittäin paljon mieskiekosta. Etenkin pelitempo naiskiekossa on hyvin erilainen ja kiekko vaihtaa pelin sisällä omistajaa paljon herkemmin kuin miesten pelissä. Siksi selostuksetkin vaativat yleensä nopeaa tempoa ja tarkkaa seuraamista siitä kuka milloinkin on kiekossa kiinni. Pyrin myös selostamaan otteluita mahdollisimman neutraalilla näkökannalla, vaikkei kotiinpäin vetäminen fanikameralähetyksissä olisi ollutkaan varsin suuri synti.

Naisten Liigan selostaminen Ruutu+ -palveluun oli itselleni erinomainen väylä aloittaa selostukseni jääkiekon parissa. Jokainen Naisten Liiga -ottelu tuotettiin kauden aikana Ruutuun ”fanikamera-tuotantona”, mikä velvoittaa seuran tekemään itse lähetyksen ottelusta. Joukkue saa halutessaan hommata selostajan lähetyksiin, muttei se ole pakollista. Siispä jokaiselle selostajan alulle avautuukin tätä kautta hyvä väylä päästä näyttämään taitonsa selostuskopissa, jossa paineet eivät ole kovin suuret. Kannustankin jokaista selostusuraansa starttaavaa henkilöä ottamaan yhteyttä oman kotikaupunkinsa seuraan (lajista riippumatta), jonka kotiotteluita lähetetään Ruudun fanikameratuotantona. Hyvällä tuurilla seura saattaa myös maksaa selostajalle lähetyksistä pientä korvausta.

En ole itse varsinaisen suuri fani Naisten Liigan ”TV-tuotteelle” ja paikkakunnasta riippuen lähetyksien taso on hyvinkin kirjavaa. Tästä ei tietenkään voi syyttää lähetyksien tekijöitä (jotka ovat seuran taustahenkilöitä, pelaajien vanhempia tms.) vaan olemattomia resursseja, jotka lähetyksiä varten oli annettu. Mikäli olen asian oikein ymmärtänyt, Ruudun ja Naisten Liigan ”TV-sopimus” on katkolla ja toivon suuresti, että ensi kaudella sarjan ottelulähetykset ovat paremmissa käsissä. Cmore osti itselleen miesten Liigan lisäksi myös Mestiksen lähetysoikeudet, joten tämän myötä voisi ajatella myös Naisten Liigan oikeuksien olevan harkinnassa.

Vaikka Naisten Liiga -kausi olikin rikkonainen koronatartuntojen sekä -rajoituksien takia, oli mielestäni hienoa, että kausi päästiin pelaamaan loppuun saakka. Vaikka pelejä jätettiin pelaamatta ja monet joukkueet joutuivat koronatartuntojen sekä -karanteenien riepoteltavaksi, otteluiden taso pysyi mielestäni varsin hyvänä. Naisten Liiga on täynnä huikeita urheilijoita, joilta ei puutu rakkautta lajia kohtaan ja se on asia, jota todella ihailen. Läpi kauden oli hienoa päästä selostamaan upeita suorituksia, joita jäällä nähtiin.

Ikävää oli kuitenkin se, ettei yleisö päässyt nauttimaan näistä suorituksista jäähalleissa paikan päällä. Erityisesti siitä syystä, että ottelut pelattiin vuoden alusta lähtien ilman yleisöä, oli suuri kunnia tulkita ottelut kotisohvien kiekkofaneille. Myös positiivista palautetta kotikatsomoista sain enemmän kuin osasin ajatellakaan. Olen erittäin kiitollinen kaikesta palautteesta ja kommenteista, joita kauden aikana sain.

KalPan osalta kausi sujui läpi kauden varsin mallikkaasti ja oli hienoa seurata joukkueen matkaa lopulta aina hopeamitaleille asti. Kevät oli huikeaa aikaa kiekon parissa niin omasta kuin myös KalPan joukkueen puolesta. Oli upeaa päästä selostamaan playoff-kiekkoa kuuden ottelun verran heti ensimmäisellä kaudellani jääkiekkoselostuksien parissa. Erityisesti mieleeni jäi KalPan ja HIFK:n välisen välieräsarjan ratkaiseva viides ottelu, joka lopulta värikkäiden vaiheiden jälkeen siivitti KalPan Naisten Liigan finaaleihin saakka.

KalPan pääsy finaaleihin oli historiallinen temppu, sillä kertaakaan aiemmin KalPan naiset eivät olleet pelanneet naisten pääsarjan finaaleissa. Edelliskaudella 2019-2020 KalPa eteni välieristä finaaleihin, mutta korona päätti kauden ja finaalit jäivät pelaamatta. Siispä onkin kunnia sanoa, että olen selostanut jokaisen KalPan naisten seurahistorian finaaliottelun, joka on pelattu KalPan kotihallissa.

Finaalisarjan selostaminen oli huikea juttu minulle itselleni ja paras mahdollinen palkinto pitkästä kaudesta ja kovasta työstä selostuskopissa. Valmistauduin jokaiseen otteluun erittäin hartaasti ja ajatellen sen olevan kauden ratkaiseva finaali. Lopulta olikin melkoisen upeaa, kun edessä oikeasti oli ratkaisevan finaaliottelun selostus. Suomen mestaruuden ratkaisu oli upea hetki selostusurallani ja se on samalla myös tapahtuma, minkä tulen muistamaan pitkään. Vasta 18-vuotiaana kauden huipennuksen selostaminen on itselleni meriitti jota arvostan suuresti. Toivottavasti pystyin välittämään tämän hetken sen ansaitsemalla tavalla. Haluan lisäksi myös onnitella Kiekko-Espoota Suomen mestaruudesta! Kauden paras joukkue nosti ansaitusti kannua kohti Olvi Areenan kattoa.

Loppuun haluan vielä kiittää kaikkia tahoja, jotka olivat mukana menneessä Naisten Liiga -kaudessa tavalla tai toisella! Toivottavasti minä ja Naisten Liiga palaamme vielä tulevaisuudessa yhteen.

Kiitos menneestä kaudesta!