KalPa virittelee pudotuspelikevään sensaatiota Ilveksen kustannuksella

KalPa ja Ilves sekä loppuunmyyty Niiralan Monttu tarjoilivat parastaan jääkiekon SM-Liigan neljännen puolivälieräottelun muodossa, kun KalPa siirtyi ottelusarjassa sensaatiomaiseen 3-1 johtoon suursuosikki Ilvestä vastaan.

Kuten KalPan muissakin pudotuspeliotteluissa, kuopiolaisten pelin rytmitykset olivat kohdallaan läpi illan. Vaikka ottelu oli tuttuun pudotuspelityyliin erittäin nopeatempoista kiekkoa, peliä rytmitettiin paikan tullen hitailla viivelähdöillä sekä koko viisikon rintamahyökkäyksillä. Näissä KalPa on onnistunut kehittämään tekemistään sekä löytämään omista lähtöihin variaatioita kevään tosipelien kynnyksellä sekä niiden aikana.

Ottelun avauserässä nähtiin neljä rangaistusta sekä rangaistuslaukaus, jossa KalPan Oliver Kapanen ei onnistunut ohittamaan Ilves-kassari Jakub Malekia. Avauserän puhuttavin tilanne nähtiin 16 minuutin pelin jälkeen, kun Matias Mäntykivi komennettiin suihkuun kevyehkön huitomisen johdosta.

Samaisella ylivoimalla syntyi myös ottelun avausosuma, kun KalPan ylivoima pakotti Ilveksen alivoimanelikon pieneksi ja Filip Westerlund laukoi puolustajan tontilta kiekon maaliin viime kauden seuraansa vastaan.

Avauserän KalPa-momentum katkesi kuitenkin heti seuraavassa vaihdossa tylyllä tavalla, kun Lasse Lappalaisen estämisrangaistuksen myötä KalPan ylivoima katkesi ja Ilves iski ottelun tasoihin tasavajaalla. Kuopiolaisten ottelusarjan parhaasta erästä Ilvestä vastaan ei siis jäänyt palkintoa käteen.

Ilves jatkoi tylyyttään myös ottelun toisessa erässä, jossa se selvitti kaksi Adam Clendeningin ottamaa rangaistusta ja pääsi jälkimmäisen aikana myös itse ylivoimalle. Samaisen ylivoiman jälkitilanteesta syntyi myös Ilveksen illan toinen osuma, kun Ilveksen ykkösnyrkki rakensi paikan ja Eemeli Suomi viimeisteli pudotuspelikevään toisella maalillaan Ilveksen johtoon.

KalPa piti ottelun komentoa itsellään myös toisen erän ajan, mutta Ilveksen erinomainen maalineduspelaaminen jätti kotijoukkueen maalintekoyritykset kauemmaksi maalista. Ilves piti keskustan tukossa erinomaisesti ja blokkasi loput laukaukset hyvällä prosentilla.

Moni saattoi jo miettiä, muodostuisiko ottelun toisesta erästä ja tamperelaisten taisteluilmeestä ottelusarjan lopullinen käännekohta Ilveksen hyväksi. Kun KalPan kolmannen erän avauskympistäkin jäi päällimmäisenä mieleen sekava kuva ja Ilveksellä olit omat paikkansa, ottelusarja näytti tasoittuvan keskiviikkoillan jälkeen.

Mutta mitä vielä?

KalPa iski pelin tasoihin ajassa 52:51, kun sensaatiomaista kautta pelaava neloskentän laituri Andreas Okany survoi kiekon maaliin Liiga-uransa ensimmäisellä pudotuspeliosumalla. Nopeavauhtinen ottelu sai lopulta myös ratkaisunsa KalPan kovavauhtisesta hyökkäyksestä, vaikkakin kiekon tuonti hyökkäysalueelle olikin selkeä paitsio. Valmentajilla ei kuitenkaan ole Liigassa haasto-oikeutta paitsiotilanteisiin.

Sami Niku menetti tilanteessa kiekon maalin takana Oliver Kapaselle radikaalilla tavalla ja Matyáš Kantner tälläsi kiekon järisyttävällä lämärillä kiekon yläkulmaan ja Niiralan Monttu repesi liitoksistaan. Lopulta ottelun tasoitusmaalin iskenyt Okany varmisti KalPan voiton laukomalla kiekon tyhjään maaliin ja keskiviikkotanssit olivat valmiit alkamaan Olvi Areenan katsomossa.

Vastoin kaikkia odotuksia, KalPa johtaa ottelusarjaa voitoin 3-1 ja sillä on kolme ottelupalloa itsellään tulevissa otteluissa. KalPan pudotuspelikevään toistaiseksi suurin asia on se, että se on onnistunut ottamaan kaksi voittoa jatkoajalle menneistä tasaisista otteluista ja lisäksi nousemaan takaa-ajoasemasta voittoon neljännessä ottelussa, jota se hallitsi lopulta isossa kuvassa mielin määrin.

Ottelusarja on vielä pahasti kesken, mutta 3-1 johto takaa KalPalle erinomaiset mahdollisuudet tämän pudotuspelikevään kovimpaan temppuun.

Ilves-leirissä ei ollut havaittavissa paniikkia ottelun jälkeen, mutta Ilveksen päävalmentaja Antti Pennanen muistutti joukkuettaan rangaistusten määrästä.

– Osalla meidän pelaajilla hermokontrollin pitää olla fiksumpaa, totesi Pennanen rauhallisesti.

Kuusi kaksiminuuttista ja yksi vitonen on pudotuspeleissä yksinkertaisesti liikaa. Hermokontrollissa toden totta riittää Ilveksellä parannettavaa.