Vimpelin Veto juhlii suomenmestaruutta kahden kivikovan kärkensä ansiosta

Kuva: Vimpelin Veto / Superpesiksen kuvapankki

Miesten Superpesiksen kausi päättyi lauantaina Vimpelin Saarikentällä kotijoukkueen mestaruusjuhliin, kun pesäpallokauden suvereeni ja ylivoimainen ykkönen Vimpelin Veto kaatoi Manse PP:n finaaleissa suoraan otteluvoitoin 3-0.

Vimpeliläisten suvereeniudesta tällä kaudella kertonee tilasto siitä, ettei Veto hävinnyt kotikentällään kertaakaan tällä kaudella ja koko kauden mitassa Vimpeli voitti 35 ottelua ja hävisi ainoastaan 5. Siispä mestaruus matkasi täysin oikeaan osoitteeseen. Vimpelin mestaruudesta hienon tekee erityisesti se, että joukkue rakentui tällä kaudella suuresti omien kasvattien sekä naapuriseurojen kasvattien pohjalle. Vimpelin Veto, Veteli Pesis ja Halsuan Toivo dominoivat ViVen pelaajien kasvattajaseuroina.

Myös pelaajahankinnat osuivat kohdalleen. Jukka-Pekka Vainionpää oli täydellinen hankinta Vimpelin lyöjäjokeriosastolle ja Vaasan Mailan kasvatti vastasi odotuksiinsa komealla tavalla voitettuaan sekä runkosarjan (5+100 lyötyä), että pudotuspelien lyöjätilastot (2+34) nimiinsä. Vainionpää lienee myös suurin suosikki voittamaan Vuoden Pesäpalloilijan -palkinnon itselleen.

Myös vimpeliläisten toinen tärkeä hankinta osui nappiin. Siilinjärven Pesiksestä Vimpeliin siirtynyt Teemu Kinnunen oli yksi kauden kovimmista yllättäjistä sekä hienoimmista tarinoista noustessaan ”kolmoskorin lukkarista” Superpesiksen parhaiden lukkareiden joukkoon ja lopulta suomenmestariksi. Kinnunen on myös todennäköisin vaihtoehto Vuoden Lukkariksi pesäpallokauden päätösgaalassa.

Yksilötason onnistujia Vimpelillä riitti muutenkin koko kauden ajan. Severi Lassila on melko selvä valinta kauden parhaaksi ulkopelaajaksi eli Kultaisen Räpylän saajaksi. Vainionpään, Kinnusen ja Lassilan lisäksi Elmeri Anttilan nimi on syytä nostaa palkintopöydän syrjään. Anttila voitti Superpesiksen kärkilyöntitilaston 183 kärkilyönnillään ja on varmasti yksi kärkiehdokkaista vuoden parhaan sisäpelaajan eli Kultaisen Mailan sekä Vuoden Pesäpalloilijan -tittelin saajaksi.

Kuten todettua, Vimpelin Vedon joukkue oli tällä kaudella täynnä supertähtiä pelin eri osa-alueilla, mutta lopulta suurin syy Vimpelin mestaruusjuhlille oli kokonaisvaltaisesti onnistuminen joukkueena. Vedon ulkopelin yhdeksikkö esiintyi koko syksyn ajan maagisesti ja kahden kärjen peluutus sisäpelissä pyöri niin ikään loistavasti. Mestaruus matkasi täysin oikeaan osoitteeseen pesäpallokauden ylivoimaisesti parhaalle joukkueelle – Vimpelin Vedolle.

Vimpeli kaatoi Mansen leveämmällä rosterillaan

Tähän pesäpallokauteen hallitsevana mestarina lähtenyt Manse PP Tampereelta pelasi tänäkin kesänä hienon kauden, mutta lopulta ”Tampereen tähtisikermällä” ei ollut mahdollisuuksia kaataa ylivertaista ViVeä. Nostan Mansesta esille yhden asian ja jopa pienen epäonnistumisen – Manse PP:n pelaajahankinnat ja joukkueenrakennus.

Tuntuu täysin järjettömältä kyseenalaistaa joukkuetta, joka on nimilistaltaan yksi Superpesiksen historian kovimmista, mutta sille on kuitenkin mielestäni syynsä. Tämä kausi oli osoitus Manselle siitä, ettei ykköskärjen tähtipelaajat Vainikainen, Myllyniemi, Jussila, Puputti ja Puhtimäki + Ruuska riitä suomenmestaruuteen, jos kakkoskärjestä ei löydy huippukovaa laatua.

Manse halusi ja pyrki pyörittämään finaaleissa sisäpeliään kahdella kärjellä, mutta onnistumiset jäivät kakkoskärjen osalta lopulta vähäisiksi. Mansen sisäpelaaminen jäi kapeaksi ja se eli lopulta täysin ykköskärjen onnistumisten myötä. Finaalijoukkueiden kakkoskärkiä vertailtaessa, Vimpeli vei tuon vertailun nimiinsä ylivoimaisella tavalla. 

Asiaa ei kuitenkaan saa tarkastella liian kapealla katseella. Esimerkiksi Leevi Lehto nousi kakkoskärjen miehenä isoksi onnistujaksi loppukauden aikana Mansen ulkopelipaletissa ja Lehto pysäytti finaalisarjassa useamman Vimpelin hyvän läpilyöntiyrityksen. Mansen kakkoskärkeä ei siis voi missään nimessä kritisoida liikaa. Se pelasi kokonaiskuvassa hyvän kauden, mutta Vimpeliin verrattaessa, siltä ei löytynyt missään nimessä samanlasta tulivoimaa kuin virkaveljiltä.

On mielenkiintoista nähdä, miten Manse lähtee rakentamaan ja muovaamaan ensi kauden joukkuettaan. Tämän kauden joukkuetta rakentaessaan Manse teki selvän valinnan. Se löi kaikki panokset timanttisen ykköskärjen sekä yhden superkotiuttajan harteille. Tänä vuonna tämä valinta riitti hopeaan.

Koska Vimpelin Vedon runko pysyy hyvin kasassa myös ensi kaudelle, on Mansen pystyttävä tekemään off-seasonin aikana oikeanlaisia täsmähankintoja niin, että se pystyy kamppailemaan ensi syksynä mestaruudesta aidosti kahden kärjen voimin.