Super Bowl 2019 – Ennakko

Super Bowl LIII eli amerikkalaisen jalkapallosarja NFL:n finaali pelataan Georgian osavaltiossa Atlantassa tulevana yönä. Aloituspotku potkaistaan Suomen aikaa kello 01:37 ja täyttä jenkkifutistykitystä jatkuu yli yön maanantaiaamuun saakka.

Vuoden 2019 Super Bowlissa kohtaavat Los Angelesin Pässit sekä Uuden Englannin Isänmaallismieliset eli suomeksi sanottuna Los Angeles Rams sekä jo niin tuttu finalisti New England Patriots. Kyseinen ottelu pysäyttää koko USA:n ja keskimäärin joka kolmas amerikkalainen katsoo vuosittain finaalin. 

Super Bowlin perinteet

Super Bowl on muutakin kuin pelkkä jalkapallo-ottelu. Ottelun seuraamiseen kuuluu paljon perinteitä ja näkyvin näistä on grilliruuan nauttiminen. Niin sanottu ”tailgating” eli stadionin äärellä grillaaminen ja lava-autojen perältä syöminen on levinnyt maanlaajuiseksi perinteeksi ja miljoonat ihmiset ovat perustaneet tätä päivää varten omia tailgate-studioitaan kotipihoilleen. Grillaamisen määrää kuvannee hyvin se, että Super Bowl-päivänä Yhdysvalloissa syödään peräti 1,15 miljardia kanansiipeä. Super Bowl kerää useimmiten koko suvun yhteen ja se on Yhdysvalloissa suuri juhlapäivä.

Paikan päällä Super Bowl on niin sanottu ”kerran elämässä” elämys, koska halvimmat liput Super Bowliin maksavat noin 2000 dollaria. Stadionin parhaimmista paikoista saa tänä vuonna pulittaa huimat 11 000 dollaria.

Super Bowlin seuratuin osuus on puoliaika-show, jossa jokin maailmanluokan yhtye esiintyy koko maailman silmien edessä. Vuoden 2018 puoliaikashowta seurasi Yhdysvalloissa miltei 120 miljoonaa televisiokatsojaa. Tänä vuonna puoliajalla esiintyy poprockyhtye Maroon 5. Yhtyeen valinta on herättänyt Yhdysvalloissa paljon keskustelua. Koko maa odotti, että lavalle nousisi jokin atlantalainen rap-yhtye ja täten suurimman suosion menettäneen Maroon 5:n palkkaaminen herätti paljon ristiriitaisia tunteita.

Super Bowlin erikoisvedonlyönti

Kun kyse on amerikkalaisesta urheiluviihteestä, on myös vedonlyönti amerikkalaiseen tapaan suurta. Super Bowlista ja koko muusta tapahtumasta matsin ympäriltä löytyy tuhansia erilaisia vedonlyöntikohteita. Vedonlyöntiyhtiöt ovat kehittäneet mitä hullunkurisimpia pelikohteita ja tässä muutama esimerkki niistä:

 • Onko kansallislaulun kesto yli kaksi minuuttia?
 • Valitseeko Patriotsin kapteeni kolikonheitossa kruunan vai klaavan?
 • Minkä värinen on Patriotsin päävalmentajan Bill Belichikin
 • Kuinka monta kertaa Tom Bradyn puolisoa Gisele Bundchenia näytetään TV-kuvissa?
 • Mikä on puoliaikashown ensimmäinen esitettävä kappale?
 • Kuinka monta twiittiä presidentti Trump julkaisee koskien Super Bowlia?
 • Kumpi on suurempi luku: Donald Trumpin kannatusprosentti Super Bowlin jälkeisenä maanantaina vai ottelun pisimmän potkumaalin pituus?
 • Minkä väristä Gatorade-urheilujuomaa kaadetaan voittaneen valmentajan päälle?

Ottelun lähtökohdat

Ottelun suurin teema on kokemus vastaan nuoruus. Patriots edustaa ottelusta kokemusta ja Rams puolestaan nuoruutta. Patriots on vieraillut 2000-luvulla finaalissa peräti yhdeksän kertaa ja se on tottunut menestykseen. Rams puolestaan on kasannut tälle kaudelle nuoren ja nälkäisen joukkueen ja panokset tähän yksittäiseen kauteen ovat olleet korkealla.

Patriotsin päävalmentaja Bill Belichik lähtee otteluun 66-vuoden ikäisenä ja mikäli Belichik nostaa kannua Super Bowlin päätteksi, tulee hänestä kaikkien aikojen vanhin Super Bowlin voittanut päävalmentaja. Meriittejä Belichikiltä ei puutu. Belichik on ollut bostonilaisten peräsimessä liki 20 vuotta ja tänä aikana tehnyt Patriotsista maailman kaikkien aikojen suurimman urheiludynastian. Tänä aikana Patriots on vieraillut finaalissa jo yhdeksän kertaa ja tähän mennessä mestaruuksia on satanut jo viisi kappaletta. Sunnuntai-ilta näyttää, saako Belichik sormiinsa jo kuudennen mestaruussormuksen.

Ramsin lähtökohdat otteluun ovat täysin päinvastaiset kuin Patriotsilla. Ramsin joukkoja johtaa nuori, vasta 33-vuotias Sean McVay. McVaysta odotetaan uutta Belichikia ja koko lajin mullistavaa valmentajaa. Sean McVay on jo tässä vaiheessa uraansa arvostettu päävalmentaja ja pelinymmärrystaidoiltaan yksi lajin parhaimmista. Myös Belichik on kertonut arvostavansa kolleegaansa kovasti. McVayn mukaan mestarivalmentaja on laittanut hänelle tekstiviestillä kehuja Ramsin otteista. Belichikin ja McVayn ikäeroa kuvastaa hyvin se, että kun Belichik aloitti valmentajauransa ei McVay ollut vielä edes syntynyt. 

Joukkueiden henkinen valmius

Ottelun henkinen etulyöntiasema on totta kai Patriotsilla ja etenkin Tom Bradylla. Kaiken voittaneelta Bradylta odotetaankin kylmähermoisempia otteita kuin virkaveljeltään Jared Goffilta. Finaali on Bradyn yhdeksäs ja kaiken voittanutta Bradya ei varmasti huimaa 150 miljoonan televisiokatsojan edessä pelaaminen. 41-vuotias Brady pystyy varmasti levittämään rauhallisuuttaan myös muihin Patriotsin pelaajiin. Finaali on kuitenkin koko maailman valvovien silmien alla, joten paineet näkyvät varmasti jollakin tavalla jokaisen pelaajan otteissa.

Pelinrakentajat vastakkain

Myös pelinrakentajien kohdalla vastakkain ovat kokemus ja nuoruus. Kaikkien aikojen paras pelaaja Tom Brady johtaa joukkojaan raudanlujalla kokemuksellaan ja nouseva tähti Goff haluaa nousta maailman tähtien joukkoon.  

Kun pelinrakentajien tilastot laitetaan rinnakkain, ovat Brady ja Goff miltei samalla lähtöviivalla.  Seuraavana Bradyn sekä Goffin tilastot:

Tom Brady:

 • Heittoprosentti: 65,8%
 • 4355 heitettyä jaardia
 • 29 heitettyä touchdownia
 • 11 heitettyä syötönkatkoa
 • Pelinrakentajarating: 97,7

Jared Goff:

 • Heittoprosentti: 64,9%
 • 4688 heitettyä jaardia
 • 32 heitettyä touchdownia
 • 12 heitettyä syötönkatkoa
 • Pelinrakentajarating: 101,1

Tilastojen lisäksi myös pään pitää pysyä kasassa. Rams yrittää hermostuttaa Bradya kovalla puolustuspelillä ja tämä on mielestäni myös ottelun suurin iskun paikka. Goffille finaali on uusi kokemus ja paineet täten erityisen kovat. Kumman pää pysyy kasassa ja kumpi sulaa ratkaisevalla hetkellä. Tämä ratkeaa vasta ottelun aikana.

Hyökkäyspelaajat syynissä

Los Angelesissa katseet kohdistuvat Ramsin keskushyökkääjä Todd Gurleyyn ja hänen tämän hetken pelikuntoon. Gurley oli pimennossa koko konferenssifinaalin ajan ja huhut Gurleyn loukkantumisisesta kävivät kuumina. Ramsin numero 30 on erinomainen pelaaja toteuttamaan Ramsin juoksuhämäyspeliä ja on täten tärkeä palanen los angelesilaisten juoksupeliä. Gurley on kantanut palloa keskimäärin 4,9 jaardia ja juossut yhteensä 17 touchdownia. Yhteensä juoksujaardeja on kertynyt 1251.

Patriotsin puolelta esiin nostetaan konkaripelaaja Rob Gronkowski. Kaksi mestaruutta voittanut sisempi laitahyökkääjä on kärsinyt lukuisista loukkantumisista ja on mahdollista että ”Gronk” jättää viheriöt tämän Super Bowlin jälkeen. Gronkowski on napannut tällä kaudella pallon kiinni 47 kertaa ja tehnyt kolme touchdownia. ”Gronk” on parhaimmillaan keväisin, joten on mahdollista että hän yltää koviin suorituksiin myös tänä vuonna.

Puolustuspelin avainpelaajat

Puolustuspelaamisessa katseet kannattaa kohdistaa Los Angeles Ramsin numeroon 99. Tätä numeroa selässään kantaa nimittäin koko NFL:n paras puolustaja Aaron Donald. Donald on kentällä kuin peto, jonka tehtävänä on käydä vastustajan pelinrakentajan kimppuun. Donald on ollut koko kauden ajan täysin pysäyttämätön kentällä, eivätkä myöskään tilastot valehtele. Kauden aikana Donald on kerännyt tililleen käsittämättömät 59 taklausta, 20.5 säkkiä sekä 4 aiheutettua pallon rähmäystä. Patriots saattaa hyökätä Donaldin kimppuun kahdella pelaajalla ja turvata täten Tom Bradya.

Patriotsin puolelta puolustajista nostan esille Patriotsin tukimiehen Kyle Van Noyn. Van Noy on kerännyt tililleen kauden aikana 92 taklausta, 3.5 säkkiä, 1 aiheutettu pallon rähmäys sekä yksi syötönkatko. Mielenkiintoinen nimi seurattavaksi Patriotsin puolustuksen linjasta.

Potkaisijat suuressa roolissa

Myöskään erikoisjoukkoja ei saa unohtaa Super Bowlin ratkaisuhetkillä. Tänä vuonna kummallakin joukkueella on erityisen kovat potkaisijat ja näin ollen uskon heidän nousevan suureen rooliin. Sääolosuhteet eivät vaikuta finaalin potkuihin sillä Atlantaan on luvattu yli 15 asteen lämpötilaa. Myöskään tuulet ja sateet eivät voi potkaisijoiden työtä haitata, sillä upean Mercedes Benz stadionin katto viritetään stadionin suojaksi.

NFC:n konferenssifinaalin sankariksi nousi Ramsin potkaisija Greg ”the leg” Zuerlein. Greg the leg upotti 48 ja 57 jaardin mittaiset potkumaalit ja käänsi näillä potkuilla ottelun Ramsille. Ramsin päävalmentaja Sean McVay pitää rohkeista peleistä ja näitä voidaan nähdä Zuerleinin jalasta. Zuerlein on upottanut tällä kaudella 4 potkumaalia, jotka ovat olleet yli 50 jaardia pitkiä.

Myös Patriotsin potkaisija Stephen Gostkowski on ollut kuluneella kaudella vakuuttava ja alle 50 jaardisissa potkuissa Zuerleinilla ja Gostkowskilla on täysin samat tilastot. Yli 50 jaardisissa Gostkowskilla on vain 2 onnistunutta potkumaalia.

Iskun paikka 

Mielestäni ottelun suurimmassa roolissa on Patriotsin hyökkäyksen linjan pelaaminen. Patriotsin hyökkäyksen linja on esittänyt viimeisessä viidessä ottelussa jumalaisia otteita ja tämä voi ratkaista myös Super Bowlin voiton Patriotsille. 

Kuten jo äsken mainittua Patriotsin pelinrakentaja Tom Bradya on vaikea hetkauttaa, mutta Bradyn voi saada hermostuneeksi mikäli Ramsin puolustus pääsee Bradyyn käsiksi. Ramsin puolustus on yksi liigan kovimmista ja jos sen suurin tähti Aaron Donald sekä muut Rams-puolustajat pääsevät häiritsemään Bradyn heittotyöskentelyä on Brady kovan paikan edessä. Brady voi hermostua helposti jos hänellä ei ole luottoa omiensa linjapelaamiseen. Ramsin puolustuksen täytyy iskeä juuri tähän kohtaan mikäli he haluavat pelata maailman kaikkien aikojen parhaan pelaajan taidot pois käytöstä. 

Mikäli Rams puolestaan ei onnistu saamaan puolustajiaan kiinni Bradyyn, voi Brady ottaa ottelun omaan hallintaansa. Brady jos joku on pelaaja joka löytää laitahyökkääjät pallollaan ja täten pitkiä downeja on odotettavissa.

Yhteenveto

Ottelusta tulee äärimmäisen tasainen ja yksittäiset onnistumiset nousevat suureen rooliin. Kun pelaajalistaa katsotaan paperilla, on Ramsin materiaali mielestäni Patriotsia vahvempi. Ottelu ei kuitenkaan ratkea paperilla vaan rautainen kokemus ja henkinen etulyöntiasema ovat valttia finaalissa. Vaikka Patriots on myös median mielestä ennakkosuosikki mestariksi, ottelu voi ratketa kumpaan suuntaan tahansa. Eikä täten olisi mikään yllätys, vaikka mestari ratkaistaisiin vasta jatkoajalla. Nähtäväksi jää. 

Upea NFL-yö edessä. Parempi voittakoot!