Suomalaisen CS-skenen pelaajaruletti on tarjoillut viime päivinä jymy-yllätyksiä toisensa perään

Suomalaisessa Counter Strike -skenessä on eletty viimeiset päivät hektisyyden keskellä. Uusia ja yllättäviä pelaajauutisia on tippunut monesta suunnasta. Mikä erikoisinta, uusin uutinen on jokaisella kerralla kyennyt yllättämään skenen seuraajat entisestään.

xseveN siirtyy ENCEstä HAVUun – hoody Valorantin pariin

Kevätkaudella erinomaiseen vireeseen yltänyt HAVU jysäytti uutispommin maanantaina, kun se tiedotti Aaro ”hoody” Peltokankaan jättävän CS-pelikentät ja samalla miehen siirtyvän kilpailevan pelin Valorantin pariin. Uutinen oli yllättävä, sillä HAVUn joukkueen kevätkausi nosti joukkueen maailmanlistalla parhaimmillaan peräti sijalle 21. Hurja vire kantoi Yhdysvalloissa pelatussa Flashpoint-liigassa peräti kolmanteen sijaan, josta HAVU kuittasi palkintorahaa huimat 100 000 dollaria. Menestyksestä johtuen hoodyn jättäytyminen pois pelin parista oli erittäin yllättävä uutinen.

HAVU julkaisi perjantaiaamuna tiedotteen, joka järisytti CS-maailmaa suuresti. HAVU julkaisi pelaajasopimuksen ENCEssä uransa läpimurron tehneen Sami ”xseveN” Laasasen kanssa. 25-vuotias support-pelaaja oli mukana ENCEn kokoonpanossa vuoden 2018 huhtikuusta lähtien ja tänä aikana hän saavutti muun muassa vuoden 2019 Major-turnauksessa finaalipaikan sekä Blast Pro Madridin mestaruuden toukokuussa 2019.

Laasanen oli tähän päivään asti osana ENCEn kuuden miehen rosteria, johon Elias ”Jamppi” Olkkonen siirtyi keväällä Laasasen paikalle. xseveN pelasi kevään aikana ENCEn kuuden miehen rosterissa ainoastaan Valven järjestämissä turnauksissa, joihin Jamppi ei pysty osallistumaan toistaiseksi voimassa olevan VAC-bannin johdosta.

Nyt Laasasen uralla edessä on uusi askel. ENCEn riveissä osaamisensa maailman huippujoukkueita vastaan todistanut xseveN on ehdottoman hyvä lisäys HAVUn joukkueeseen ja nyt Laasanen pääsee loistamaan joukkueessa isossa roolissa. Siirto HAVUun ei kuitenkaan vielä tarkoita sitä, että xseveN jättäisi ENCEn taakseen täysin. xseveN pelaa ENCEn paidassa lainasopimuksella vielä seuraavan Major-arvoturnauksen johon Jampilla ei ole vieläkään pelilupaa.

On erittäin mielenkiintoista nähdä, kuinka HAVUn kehityskäyrä jatkuu pelaajavaihdoksen myötä. Laasanen on ehdottomasti huippuvahvistus HAVUn kokoonpanoon ja yksilönä ehdottomasti kovempi peluri kuin hoody. Uuden pelaajan sisään ajaminen on kuitenkin aina omanlaisensa projekti ja siitä syystä menestystä ei voida automaattisesti odottaa.

HAVUn kokoonpano tällä hetkellä:

Olli ”sLowi” Pitkänen

Lasse ”ZOREE” Uronen

Eetu ”sAw” Saha

Joonas ”doto” Forss

Sami ”xseveN” Laasanen

SJ Gaming teki siirtonsa ensin

SJ Gaming teki odotetun pelaajasiirron jo aiemmin kesäkuussa, jota jo jonkin aikaa suomalaisessa CS-skenessä ehdittiin odottaakin. SJ Gaming liikutti pelinappuloitaan shakkilaudalla ensimmäisenä ja osittain tällä liikkeellä käynnisti Suomen CS-skenessä hulinan pelaajamarkkinoilla. Vuoden 2019 loppupuolelta asti pahasti rämpinyt sotkamolaisorganisaatio SJ Gaming julkaisi 15. kesäkuuta tiedotteen, jossa se ilmoitti joukkueen uusiksi pelaajiksi Jemi ”jemi” Mäkisen sekä Topi ”LYNXi” Kaupin.

Supertähti Elias ”Jamppi” Olkkosen lähdön jälkeen SJ Gaming esiintyi ailahtelevalla menestyksellä ja on ollut selvää, että muutoksia joukkueen rosteriin on tiedossa. Jampin SJ Gamingin rosterissa paikkasi Toni ”STOVVE” Liukkonen, joka pelasi SJ:n sopimuspelaajana toukokuun loppuun asti. Liukkosen jälkeen SJ-paidassa stand-in -sopimuksella esiintyi Aarne ”tenkane” Vuoristo, joka toimi ”väliratkaisuna” ennen kuin Jemi sekä LYNXi saatiin kiinnitettyä rosteriin.

SJ Gamingin kokoonpano tällä hetkellä:

Jesse ”KHRN” Grandell

Tony ”arvid” Niemelä

Tuomas ”SADDYX” Louhimaa

Jemi ”jemi” Mäkinen

Topi ”LYNXi” Kauppi

Mikko ”xartE” Välimaan pitkä esports-ura jatkuu hREDSissä

Stand-in -sopimuksella olleen tenkasen lisäksi SJ Gamingin aktiivisesta rosterista aiemmin kesällä sivuun siirtyi suomalainen esports-legenda Mikko ”xartE” Välimaa. Välimaa on tehnyt pitkän uran suomalaisessa CS-skenessä ja voittanut lukuisia suomalaisia turnauksia ja liigoja. 28-vuotias Välimaa on pelannut muun muassa ENCEssä, HAVUssa sekä 3DMAXissa ja nyt joukkuelistan jatkoksi lisätään hREDS.

Helsinkiläisorganisaatio hREDS julkisti torstaina xartEn sopimuksen joukkueeseensa ja myös tämä uutinen yllätti jokaisen suomalaista CS-skeneä seuraavan henkilön. Moni uskoi, että xartEn pelaajaura loppui SJ Gamingista lähdön jälkeen, allekirjoittanut mukaan lukien. Nyt konkarin ura saa kuitenkin uuden sivun Helsingin punanutuissa.

Myös Redsin suorittama rosterimuutos oli yllättävä. Tasaisesti suomalaisissa turnauksissa kevään aikana suoriutunut hREDS penkitti xartEn siirron seurauksena joukkueestaan Verneri ”BONA” Junkkalan. 20-vuotias BONA pelasi helsinkiläisorganisaatiossa yli vuoden ajan hyvillä tilastoilla, mutta nyt pelaaja joutuu väistymään xartEn tieltä. Mitä todennäköisimmin hREDS haluaa tällä siirrollaan rosteriinsa lisää kokemusta sekä taktista osaamista. Välimaa tulee varmasti olemaan tärkeä apukäsi Redsin nykyiselle pelin sisäiselle johtajalle; Samu ”Samppa” Kylmälälle.

Myös hREDS koki menetyksiä kokoonpanossaan, kun joukkueen AWP-pelaaja Jarkko ”spargo” Rahja siirtyi paikkaamaan KOVAsta sivuun siirtynyttä Nikita ”Derkeps” Sirmitevia. Helsinkiläisorganisaatio ei ole vielä toistaiseksi julkaissut uutta pelaajaansa spargon tilalle.

hREDSin kokoonpano tällä hetkellä:

Eetu ”eDi” Astikainen

Pasi ”VORMISTO” Koskinen

Samu ”Samppa” Kylmälä

Mikko ”xartE” Välimaa

?????

Derkeps sivuun kilpapelaamisen parista

KOVA Esports julkaisi torstai-iltapäivänä tiedotteen, jossa se ilmoitti superlupaus Nikita ”Derkeps” Sirmitevin jättävän kilpapelikentät toistaiseksi. Syy tähän yllättävään päätökseen oli se, että 17-vuotias Sirmitev haluaa toistaiseksi keskittyä opintoihinsa ja siksi aikaa kilpapelaamiselle ei ole tarpeeksi.

Derkeps on ehdottomasti tämän hetken puhutuin nuori suomalainen CS-lupaus ENCEn Sergejn sekä Jampin takana. Onkin mielenkiintoista nähdä, kuinka Derkeps palaa pelikentille myöhemmin tulevaisuudessa. On hankalaa uskoa, että Derkepsin ura päättyisi lopullisesti tähän.

Sirmitevin lähtö KOVAsta oli joukkueelle suuri menetys ja nuorta superlupausta on vaikea paikata. KOVA hankki joukkueeseensa kuitenkin parhaan mahdollisen vaihtoehdon, kun hREDSiä aikaisemmin edustanut Jarkko ”spargo” Rahja siirtyy KOVAn kokoonpanoon. spargo saa uralleen uuden nosteen KOVAn paidassa ja erinomaisia otteita hREDSissä esittänyt peluri pääsee taas pykälän verran tasokkaampaan joukkueeseen.

KOVAn kokoonpano tällä hetkellä:

Lauri ”pietola” Hietala

Samu ”uli” Leirilaakso

Petteri ”peku” Jaakkola

Samuli ”Twixie” Herrala

Jarkko ”spargo” Rahja

Conquer Gaming kiinnitti täysin uuden rosterin

Myös HAVUn, SJ Gamingin, KOVAn ja hREDSin takana suomiskenessä on nähty rosterimuutoksia. Conquer Gaming ilmoitti kesäkuun puolessa välissä, että sen CS-rosterin tarina päättyy toistaiseksi. Conquer lisäsi kuitenkin kokoonpanoonsa organisaatiota etsineen suomalaisrykmentin.

Veto Esportsin taru loppui kesäkuun puolessa välissä, kun joukkueen pelaajien sopimukset olivat katkolla. LYNXi sekä jemi siirtyivät SJ Gamingin riveihin ja näin ollen Vedon joukkue hajosi. Veto Esportsin kapteeni Lauri ”NiNLeX” Vanhanen ei kuitenkaan jäänyt tätä ihmettelemään vaan kasasi ympärilleen uuden viisikon, jonka Conquer kiinnitti omaksi rosterikseen.

Conquer Gamingin kokoonpano tällä hetkellä:

Lauri ”NiNLeX” Vanhanen

Roni ”RONDE” Apell

Veeti ”S1rva” Sirva

Joel ”jelo” Lentonen

Jere ”KonZero” Toivola

Jäämme innolla odottamaan suomalaisjoukkueiden otteita, kun joukkueet palaavat hiljalleen ”playerbreakin” jälkeen takaisin pelikentille. Kuka suomalaisjoukkueista hyötyy pelaajasiirroista eniten? Kenen pelaajavaihdos osoittautuu flopiksi? Näihin kysymyksiin saamme vastauksia mielenkiintoisen loppuvuoden aikana.

-Miska Peltoniemi

Kuva: HAVU