Sotkamon Jymy jatkaa vahvoja otteitaan Miesten Superpesiksessä

Uuden karhea Marjex Stadion ja Sotkamon Jymy isännöivät Joensuun Mailaa Sotkamon tiistai-illassa voitokkaasti. Jymy kellisti JoMan varmoin ottein jaksoin 2-0 (1-0, 8-3) ja kerrytti pistepottiaan kolmella pisteellä kliinisen esityksen päätteeksi. Ottelua Sotkamossa oli seuraamassa kauden ennätysyleisö: 3181 katsojaa.

Superpesiksen toisella sijalla majaileva Jymy on tällä hetkellä vakuuttavassa vireessä ja sen ulkopeli on selkeästi sarjan parasta. Vertailtaessa Superin kärkijoukkueiden sisäpelaamista isossa kuvassa, Jymyllä ei ole käytössään yhtä leveää sisäpeliä kuin vaikkapa Vimpelin Vedolla tai Manse PP:llä, muttei sen sisäpelissä ole tällä hetkellä suuresti moitittavaakaan.

Jymy nollasi JoMan ensimmäisellä jaksolla virheettömän ulkopelinsä johdolla. Ville Kotro haki polttolinjassa pari tärkeää koppia, jotka tyrehdyttivät Joensuun Mailan sisäpeliä kriittisinä hetkinä. Tämän lisäksi Aapo Komulainen onnistui lautasella jälleen erinomaisesti ja toimi joukkueensa ulkopelin kapellimestarina vakuuttavasti. Ottelun avausjaksolla Jymyn jaksovoittoon riitti se, että Roope Korhonen oli mies paikallaan ottelun ensimmäisessä kotiutustilanteessa, josta ”Pappa” löi Kalle Kuosmasen kolmoselta kotiin.

Jymyn kärkenä tiistaina pelannut Kuosmanen kajautti toisen jakson käyntiin komealla tavalla lyömällä ensimmäisenä lyöjänä pallon kakkosjatkeelta läpi. Tuloksena kunnari tyhjään kenttään ja johtoasema kotijoukkueen haltuun. Toisessa sisävuorossa Roope Korhonen kasvatti Jymyn johtoa kahdella peräkkäisellä onnistumisellaan ja Aleksanteri Huotari upotti kumuransa väliin parin vaikean lyöntivuoronsa jälkeen.

Näiden lisäksi Niilo Piiponniemi onnistui kiertämään kunniaa, peräti kahdella perättäisellä lyöntivuorollaan. Piiponniemen ensimmäinen kunnari syntyi painavalla lyönnillä, joka putosi JoMan koppareiden Piirosen ja Niemeläisen väliin. Piiponniemen toinen kunnari syntyi puolestaan kakkospuolelta, josta pallo vieri aina Sapsojärven rantahietikoille saakka.

JoMa sai sisäpelinsä ensimmäiset onnistumisensa aikaan Piiponniemen kunnareiden välissä kolmannen tasoittavalla, jossa Konsta Kettunen ja Juho Toivola yllättivät hyvillä lyönneillään Jymyn ulkokentän. Joensuulaisten sisäpeli oli kuitenkin kokonaisuudessaan vaisua Sotkamon tiistai-illassa, kuten se on ollut sitä koko kauden ajan. JoMan ulkopeli esiintyi vahvasti ensimmäisellä jaksolla, mutta kokonaisuutta katsottaessa, se ei ansainnut pistettäkään matkaansa Joensuuhun.

JoMan joukkueesta ottelun parhaina pelaajina palkittiin Iiro Kuosa ja Ville Väliaho, jotka ansaitsevat puhtaat paperit ottelusta vahvan ulkopelaamisensa johdosta. Jymyltä palkinnot pokkasivat kunnarimiehet Kuosmanen ja Piiponniemi. Lisäksi ottelun parhaaksi ulkopelaajaksi valittiin täysin ansaitusti Aleksanteri Huotari. Ottelu oli muutenkin Aleksanterille erityinen, sillä vastustaja JoMan peliä johti hänen isänsä Mikko Huotari.

Rytkönen palasi Sotkamon kokoonpanoon

Sotkamolaiset saivat telakalla olleen Joni Rytkösen tänään takaisin rosteriinsa, joka vahvistaa Jymyn joukkuetta entisestään etenkin sisäpelin osalta. Lohjan Louhen kasvatin paluuottelu loukkaantumisen jälkeen ei tarjonnut yleisölle vielä parasta mahdollista Joni Rytköstä, mutta sitä tuskin häneltä pelitauon jälkeen vielä odotettiinkaan. Silti Rytkönen taiteili tilastoihin yhden lyödyn sekä yhden tuodun juoksun.

Kuka on syksyllä Jymyn kärki?

Kalle Kuosmanen esiintyi tiistain JoMa-matsissa edukseen ja on varteenotettava mies kainuulaisten kärjeksi syksyn tosipelejä ajatellen. Kuosmanen on kantanut tolppia hihoissaan tällä kaudella yhdeksässä ottelussa. Kymmenessä ottelussa kärkimiehenä on puolestaan viilettänyt Iivari Vihanto.

Jymyn vaihtoehdot syksyn tosipeleihin lepäävät siis kahden nuoren pelaajan harteilla. Kalle Kuosmasen kentällemenoprosentti kauden otteluissa on ollut 61% ja Iivari Vihannolla 48%. Kumpikaan lukemista ei ole Superpesiksen kirkkainta kärkeä, mutta parhaana päivänään Kuosmanen saattaa olla vastustajalle vaikea mies pidäteltäväksi. Kuosmasen yläpuolella leijuu kuitenkin kysymysmerkki siitä, pysyykö mies kunnossa syksyllä kovan pelirasituksen myötä.

Piiponniemi on Jymyn etenijäjokerina loistokunnossa syksyä silmällä pitäen, mutta hänen lisäkseen Jymy tarvitsee mestaruustaistoon hyvän kärkimiehen. Lopuksi todettakoon, että mikäli hevosmiesten uutistoimiston huhut pitävät paikkaansa, Jymy on havittelemassa etenijäpuolelle kaipaamaansa vahvistusta ensi kaudeksi.

Missä mennään, JoMa?

Joensuun Maila majailee tällä hetkellä Superpesiksen sijalla kuusi ja suurin odotuksin kauteen lähteneen JoMan kausi on ollut mollivoittoinen. Erityisesti joensuulaisten sisäpeli on ollut vaisulla tolalla läpi kauden ja myös Sotkamon tiistai-illassa JoMan sisäpelaaminen oli vaikeaa muutamia toisen jakson onnistumisia lukuun ottamatta. Juho Toivola kantaa suurta vastuuta joensuulaisten kotiuttamisesta ja onkin lyönyt nyt tilastoihinsa 2+38 juoksua.

Toivolan jälkeen kotiutusosastolla on ollut kuitenkin hiljaista. Joensuulta toiseksi eniten juoksuja on lyönyt Topi Kosonen, jonka lyötyjen tilasto näyttää 1+11 juoksua. Lisäksi tuntuu siltä, ettei JoMa ole vielä löytänyt täydellistä sisäpelijärjestystä, jolla peli rullaisi myös tilanteenteon osalta illasta toiseen tehokkaammin kahden kärjen voimin.

JoMa kaipaa muutoksia peliinsä ja Patrik Wahlstenia kotiutusrintamalle, jotta pitkästä syksystä Pohjois-Karjalassa voidaan haaveilla. Fakta on se, ettei tämänhetkisen Joensuun Mailan vire tule kantamaan puolivälieriä pidemmälle. Joensuulaisten onneksi runkosarjaa on kuitenkin vielä hyvin jäljellä ja mahdollisuus kurssinkääntämiselle on aina olemassa.