Saudi-Arabiassa ajetaan kilpaa ohjusiskusta huolimatta

Olemme jälleen kerran huippu-urheilevan maailman kanssa tilanteessa, jossa meidän ei koskaan tulisi olla. Saudi-Arabian pääkaupunki Jedda on saanut koko moottoriurheilua seuraavan maailman katseet osakseen, kun Formula 1 -sirkus on rantautunut Saudeihin. Ihmisoikeuksia polkeva valtio on saanut kisajärjestäjänä paljon lokaa osakseen, missä ei sinäänsä ole mitään uutta, sillä formuloiden kuninkuusluokka on jo useiden vuosien ajan arvottanut sponsorirahat ihmisoikeuksien edelle.

Niin sairaalta kuin asia kuulostaakin, on asiasta tullut huippu-urheilevan maailman keskuudessa valitettavasti arkipäivää. Sheikit ja oligarkit ovat tässä tarinassa maatilallisia, jotka vetävät perässään nailonköyden päässä tulevia kilipukkeja, jotka tunnetaan tutummin urheilumaailman päättäjinä.

Saudi-Arabian julmuudet; teloitukset ja perusteettomat kuolemantuomiot ovat ongelmia, joita esiintyy maassa päivittäin. Tämän lisäksi maan ulkopolitiikka on tasapainottamassa tilassa, sillä Saudi-Arabian johtama liittouma taistelee Jemenin sisällissodassa Iranin tukemia huthikapinallisia vastaan.

Osansa Jemenin sisällissodasta sai perjantaina myös Jeddan kaupunki, jossa kaahattiin samaan aikaan formuloiden kuninkuusluokan ensimmäisiä vapaita harjoituksia, kun se joutui ohjusiskun kohteeksi. Jemeniläiset huthikapinalliset iskivät ilmaiskulla saudiarabialaisen öljy-yhtiö Saudi Aramcon öljyterminaaliin. Räjähdys oli valtaisa ja mikä tapauksessa oli pelottavinta, isku tapahtui ainoastaan kymmenen kilometrin päässä Jeddan F1-radasta.

Tässä vaiheessa ainakin itsestäni tuntui päivänselvältä, että Formula 1 -viikonloppu päätetään ennen kuin se ehtii kunnolla alkaakaan ja karavaani suunnataan suoraan kohti Australian Melbournea ja seuraavaa GP-kisaa.

Toisin kuitenkin kävi. F1-tallit ja kuskit löivät FIA:n päättäjien kanssa viisaita päitä yhteen kahdessa tapaamisessaan perjantaina, mutta lopulta kisaviikonlopun jatkaminen sai vihreää valoa. Päätös yllätti ainakin itseni, sillä ensimmäisten harjoitusten jälkeen Saudeista alkoi kantautua huhuja osan kuljettajien halusta poistua maasta turvattomuuden takia välittömästi.

Kisaviikonloppu jatkuu siis täysin normaalisti eteenpäin, vaikka olosuhteet kilpailulle ovat turvattomat. Perjantainen ilmaisku osoitti, että uhka suurista henkilövahingoista ja uusista ohjusiskuista on todellakin olemassa Saudi-Arabian pääkaupungissa koko viikonlopun ajan.

Joidenkin huhujen mukaan talleille ja kuljettajille on annettu mahdollisuus vetäytyä kilpailusta näin halutessaan, mutta ainakaan toistaiseksi yksikään talli tai kuljettaja ei ole jättänyt Saudi-Arabiaa taakseen. Tuoreimmat uutiset kertovat kuitenkin painostuksesta, jonka mukaan maasta poistumista tultaisiin vaikeuttamaan, mikäli kilpailusta haluttaisiin vetäytyä.

En välttämättä haluaisi olla juuri nyt yhdenkään F1-tallipomon saappaissa, sillä viikonlopun kilpailusta vetäytyminen olisi todella rohkea päätös. Kisaviikonlopun boikotointi ravistelisi F1-sirkuksen päättäjiä kovalla kädellä ja olisi kova kolaus lajin johtoportaan imagoille.

On selvää, että valuvika on tapahtunut nimenomaan lajin johtoportaassa ja tallit sekä kuljettajat ovat syyttömiä tilanteeseen, johon F1 on lajina ajautunut. Silti talleilla on tässä tilanteessa oma vastuunsa. Kun vaihtoehtoina on menettää MM-sarjan pisteitä tai ihmishenkiä, ei päätöstä kisaviikonlopun jatkamisesta tarvitse pohtia kovin kauaa.

Kuljettajia ei päästetty perjantaina median eteen kommentoimaan tilannetta lainkaan, joten sikäli kannanotot aiheeseen ovat jääneet toistaiseksi kuulematta. Katseet suuntautuvatkin nyt kuljettajien suuntaan, joiden mahdolliset boikotit voivat luoda kisaviikonloppuun suuria muutoksia. Mikäli kuljettajat pelkäävät aidosti turvallisuutensa puolesta, on täysin mahdollista, että kisaviikonlopusta vetäytymisiä nähdään. Samalla Saudi-Arabian osakilpailun boikotointi olisi oivallinen näpäytys F1-päättäjien suuntaan. Kuitenkin Saudi-Arabian uhkaukset boikotoijia kohtaan vaikeuttaa tätä tehtävää suuresti.

Vaikka boikotit kuljettajien toimesta olisikin järjestelmän korjaamiseksi positiivinen asia, on muistettava, että kuljettajat ovat Saudi-Arabiassa vain tekemässä työtään eli urheilemassa. Saudi-Arabiassa kisaaminen ei ole kuljettajien syytä, vaan syylliset löytyvät sarjan läpimädästä ja korruptoituneesta johdosta.