Sairaslomalle ja reserviin mars!

Elämäntilanteet muuttuvat nopeasti. Astuin suorittamaan asepalvelustani tammikuun kolmantena päivänä Karjalan Lennostossa Rissalassa, mutta vaikeaksi edennyt astma keskeytti armeijani nyt noin kuukauden palveluksessa olon jälkeen. Tällä hetkellä astma vaivaa melkoisesti kovan yskän ja hengenahdistuksien muodossa, mutta uskon, että kotiolot, lepo ja oikean lääketasapainon löytäminen saavat taudin hallintaan lähiaikoina.

Siviilielämässä astma ei ole vaivannut minua kuin ajoittain, mutta armeijaa suorittaessa tauti puhkesi vaikeaksi vaivaksi varsin nopeasti. Syitä tälle on varmasti monia, joista suurimpana tekijänä todennäköisesti toimi kasarmin heikko sisäilma. Lisäksi täyspäiväinen maskien käyttö, talven ja pakkasen aiheuttama kuivuus sekä kova fyysinen rasitus olivat laukaisevina tekijöinä astman vaikeille oireille.

Astmakohtaukset etenivät varsin nopealla tahdilla koko ajan vaikeammaksi ja etenkin viimeisin viikko kasarmilla oli täyttä selviytymistaistelua. Lopulta useiden eri lääkekokeiluiden sekä kevennettyjen päivien jälkeen lääkäri teki päätöksen, että palvelukseni olisi keskeytettävä helmikuun ensimmäisenä päivänä. En ole kuitenkaan vapautettu asepalveluksesta vaan armeijan suorittamistani on ainoastaan lykätty. Terveydentilanteeni tulevaisuudessa näyttää, onko minulla mahdollisuutta suorittaa armeijaa loppuun myöhemmässä ajankohdassa.

Keskeyttämispäätös oli ja on edelleen itselleni varsin harmittava asia sekä kova pala purtavaksi. Lyhyelle armeijataipaleelleni mahtui paljon mukavia tapahtumia sekä muistoja ja kokonaiskuva asepalveluksestani jäi kuitenkin positiiviseksi, jos astman aiheuttamat vaikeudet jätetään isosta kuvasta pois.

Vaikka harmitus on tällä hetkellä kova, tiedostan samaan aikaan sen, ettei minulla ollut muuta mahdollisuutta kuin asettaa terveys kaiken edelle sekä kuunnella lääkäreiden päätöstä siitä, että palvelus on omalta osaltani keskeytettävä ja mies on lähetettävä sairaslomalle hoitamaan astmaansa siedettävään kuntoon.

Miten elämä jatkuu tästä eteenpäin? Siinäpä vasta onkin mielenkiintoinen kysymys.

Olin suunnitellut ja setvinyt työkalenterini tyhjäksi tämän vuoden osalta armeijan suorittamisen tieltä, joten loppuvuosi näyttääkin tällä hetkellä vielä varsin kysymysmerkiltä. Ensimmäisenä on ainakin syytä hoitaa oma terveys kuntoon ja parannella astma siedettävään kuntoon sekä suorittaa jatkotutkimukset taudin osalta.

Työtehtäviin on syytä pitää etäisyyttä ainakin parin viikon ajan, jonka jälkeen yritän hiljalleen ja kevyin askelin palata työhommien syrjään kiinni, mikäli sellaisia löytyy. Onneksi hyvä kontaktipiirini on jo parin päivän aikana pystynyt auttamaan ja tarjoamaan minulle muutaman yksittäisen työkeikan keväälle.

Millaisia työtehtäviä sitten haen?

Suurimmat kiinnostuksenkohteeni sekä tavoitteeni ovat tällä hetkellä urheiluselostamisen parissa ja etsinkin aktiivisesti erilaisia selostuspestejä ja -projekteja tälle vuodelle. Lisäksi olen työskennellyt median sekatyömiehenä freelance-tyylillä parin vuoden ajan ja osaamista itseltäni löytyy mm. sosiaalisen median sisällöntuotannon parista sekä erilaisista juontotehtävistä. Myös yritykseni Keltamusta Media on valmis toteuttamaan yrityksien ja yhdistyksen tarpeita esimerkiksi livestriimituotantojen muodossa. Myös opiskelemaan lähteminen on itselläni mahdollisuutena ja erilaiset kouluttautumismahdollisuudet urheilun sekä median parissa kiinnostavat minua suuresti.

Varmaa on kuitenkin se, että pyrin tekemään tästä vuodesta parhaan mahdollisen ja uskon, että 2022 tulee olemaan onnistunut töiden ja opiskeluideni osalta. Vaikka vuosi alkoi harmittavalla tavalla, on nyt turhaa ”jäädä tulen makaamaan”. Ensin on syytä ottaa aikaa omalle itselleni sekä terveydelleni ja tämän jälkeen lähdetään takomaan kuumaa rautaa kovalla sykkeellä.

Katseet eteenpäin!