Raportti: Suomi kaatoi Sveitsin ja kehityskäyrä suuntaa ylöspäin

Kuva: Suomen Jääkiekkoliitto / Pasi Mennander

Nuorten Leijonien MM-urakka jatkui sunnuntai-iltana, kun Suomi kohtasi alkulohkon toisessa ottelussaan Sveitsin. Suomen avausottelu vajaamiehistä ja koronan runtelemaa Saksaa vastaan oli voitosta huolimatta pelillisesti pettymys. Leijonien pelaaminen ei vakuuttanut Saksaa vastaan ja voitto irtosi vaikean iltapuhteen jälkeen lukemin 5-3. Myöskään sunnuntai-illan ottelu Sveitsiä vastaan ei herättänyt liikaa riemunkiljahduksia, mutta viitteitä paremmasta nähtiin jo ottelun loppupuolella.

Vaikka Sveitsi onkin viime vuosien aikana nostanut osakkeitaan jääkiekkomaana, on Sveitsin tämän vuoden U20-joukkue suhteellisen heikko. Sveitsi hävisi turnauksen avausottelunsa yllätyksellisesti Slovakialle ja myös turnausta edeltänyt harjoitusottelu Itävaltaa vastaan oli nihkeää katsottavaa, vaikka voitto irtosikin 3-2 lukemin.

Tästä syystä Suomen olisi ehdottomasti täytynyt hallita Sveitsi-ottelua selvemmin koko ottelun ajan. Suomi ei ole saanut kahdessa ensimmäisessä ottelussaan aikaan liiemmin pitkiä hallinnan jaksoa, mutta Sveitsi-ottelun kolmas erä oli jo osoitus paremmasta.

Leijonien pelaamista varjosti kahden ensimmäisen erän ajan rikkonaisuus. Yksi syy Suomen pelin rikkonaisuuteen oli turha jäähyily. Leijonat istui Sveitsi-ottelussa kahteen ensimmäiseen erään viisi kahden minuutin rangaistusta, mikä on ehdottomasti liikaa.

Ottelu alkoi Suomen osalta surkealla tavalla, kun Sveitsi pääsi yllättämään Suomen jo ennen neljännen peliminuutin täyttymistä Attilio Biascan komealla ylivoimaosumalla. Kauaa Suomi ei kuitenkaan tappioasemaa katsellut, kun Anton Lundell tasoitti ottelun lukemiin 1-1 vain 36 sekuntia sveitsiläisten avausmaalin jälkeen.

Toisen erän komeimmasta yksilösuorituksesta vastasi ehdottomasti Juuso Pärssinen, joka taituroi Suomen 2-1 johtoon. Pärssinen nappasi kiekon matkaansa omalla puolustusalueella, pujotteli kiekon kanssa itsensä Sveitsin päätyyn asti ja nosti komealla rystypuolen laukauksellaan Leijonat maalin johtoasemaan. Videon Pärssisen upeasta soolomaalista näet alta.

Kolmannessa erässä Suomen pelaaminen oli jo asteen verran parempaa ja etenkin erän viimeiset 15 minuuttia olivat sitä mitä Suomen pelaamiselta olen odottanutkin. Mallikkaasti alkuturnauksen ajan pelannut Aku Räty onnistui maalinteossa ylivoimalla kolmannen erän puolivälissä Brad Lambertin hienosta tarjoilusta.

Suomen joukkueesta Sveitsi-ottelun yhtenä onnistujana esiin nousi Kasper Simontaival, joka säväytti sunnuntain kamppailussa omalla aktiivisella pelaamisellaan. Simontaival kamppaili kovaa jokaisessa tilanteessa ja sai palkinnon hyvästä pelistään ottelun loppuhetkillä, kun 18-vuotias Tapparan mies laukoi ylivoimalla ottelun loppulukemiksi 4-1.

Suomen puolustusosastolla onnistujia turnauksen alussa on ollut useampikin. Hyvin luistelevista ja erinomaisesti kiekon kanssa pelaavista puolustajista esiin ovat nousseet Topi Niemelä sekä Ville Heinola. Molemmat pelaajista ovat olleet Suomelle tärkeitä palasia myös hyökkäyspelaamisen suhteen. Hyökkäyspelaaminen oli Sveitsi-ottelussa jo selkeästi parempaa verrattuna turnauksen avausotteluun ja osa kunniasta kuuluu varmasti Suomen erinomaisille kiekollisille puolustajille.

Kehityskäyrä pelin suhteen on ylöspäin ja tästä on hyvä jatkaa kohti keskiviikon Slovakia-ottelua!