Raportti: Suomi kaatoi Ruotsin upean esityksen jälkeen ja eteni mitalipeleihin

Kuva: Suomen Jääkiekkoliitto / Pasi Mennander

Suomi eteni alle 20-vuotiaiden jääkiekon MM-kisoissa neljän parhaan joukkoon kaadettuaan puolivälieräottelussa Ruotsin lukemin 3-2. Ensimmäisen erän jälkeen Ruotsi johti ottelua jo lukemin 0-2, mutta altavastaajana otteluun lähtenyt Leijonalauma ei antanut länsinaapurille armoa ja se puristi itsensä takaa-ajoasemasta sisukkaasti rinnalle ja ohi.

Ottelu käynnistyi Leijonien turnaukselle tyypillisellä tavalla; haparoiden. Jännitys näkyi selvästi ottelun alussa ja mikään ei tuntunut onnistuvan. Kuitenkin myös Ruotsi hapuili ottelun alussa ja tästä syystä puolivälieräottelun ensiminuutit kamppailtiin varovaisin ottein.

Leijonalauma alkoi hiljalleen saada karistettua alkukankeuden omasta pelistään ja sillä oli omat saumansa hyödyntää Ruotsin epävarmuus ja ottaa peli omaan hallintaan. Kun sitä ei tehty, Ruotsi rankaisi. Lucas Raymond iski Ruotsin johtoon neljäntoista peliminuutin jälkeen rannelaukauksellaan, joka upposi varsin helposti Kari Piiroisen selän taakse. Vaikka laukaus suuntautuikin tarkasti maalin yläkulmaan, jätti Piiroinen etukulman hölmösti täysin vapaaksi ja tästä tilaisuudesta Raymond ei erehtynyt.

Ruotsi käytti momentuminsa hyödykseen ja Suomen jäähyillessä ”Tre Kronor” pääsi iskemään uudemman kerran. Elmer Söderblom unohdettiin Suomen puolustuksen toimesta maalin eteen ilman vartiointia ja tämän tontin isokokoinen Söderblom käytti komealla tavalla hyödykseen. Söderblom nosti kiekon jalkojensa välistä maalin kattoon ja Ruotsi johti ottelua jo 0-2. Ensimmäisen erän osalta Suomi nukahti kahteen otteeseen omassa puolustuspäässä ja Ruotsi rankaisi molemmista tilanteista.

Video Söderblomin maalista löytyy alta.

Toiseen erään Suomi hyökkäsi kuitenkin täysin uudella ilmeellä. Tuomari vihelsi erän alkuun Samuel Heleniukselle kyseenalaisen jäähyn päähän kohdistuneesta taklauksesta, mutta Suomi selvitti alivoiman mallikkaasti. Tämän jäähyn tappaminen antoi Leijona-laumalle lisää uskoa omaan tekemiseen ja Suomi otti pelin täysin omaan kontrolliinsa.

Henri Nikkanen laukoi Leijonien ensimmäisen maalin Emil Viron komeasta esityöstä ja Suomi kavensi tilanteeksi 1-2. Rogers Placen kuuluttaja ehti tuskin edes kajauttaa maalintekijä Nikkasen nimeä loppuun, kun Leijonat iski jälleen.

Ville Heinola osoitti mailataituruuttaan siniviivan tuntumassa ja aukaisi Suomelle erinomaisen maalintekopaikan. Mikael Pyyhtiä tarjoili loistopassin ja lopulta Aku Räty sivalsi kiekon verkon perukoille. Ruotsin valmennus oli kuitenkin tilanteessa hereillä ja haastoi Suomen maalin paitsion takia. Videotarkastuksen jälkeen Ruotsin valmentajien tarkkasilmäisyys palkittiin ja maali hylättiin.

Lopulta Suomi ei saanut palkinnoksi toisen erän kovasta mankelista enempää kuin yhden maalin, mutta silti toisesta erästä päällimmäisenä mieleen jäi positiivinen ja luottavainen tunne. Ruotsi oli vajonnut maanrakoon ja oli ainoastaan ajan kysymys, milloin Suomi tulisi rinnalle ja ohi.

Kolmannessa erässä Suomi jatkoi painostustaan, eikä Ruotsi saanut aikaan pidempiä hallinnan jaksoja, vaan sen hyökkääminen perustui yksittäisiin pyrähdyksiin. Suomi puolestaan hallitsi kiekkoa, sai aikaan pitkiä hyökkäysalueen pyörityksiä ja lopulta täysosuma syntyi ylivoimalla yhdeksän minuuttia ennen varsinaisen peliajan päätöstä. Leijonien kapteeni Anton Lundell näytti esimerkillään kuinka joukkuetta johdetaan kentällä, tällättyään pelivälineen ohi Ruotsin maalivahti Hugo Alnefeltin.

Video Lundellin tasoitusmaalista löytyy alta.

Päättäväisyys kuvaa Leijonien esitystä erinomaisesti. Joukkue oli päättänyt nousevansa ottelun voittoon ja se näkyi Suomen esityksessä. Jokaisessa tilanteessa ja kaksinkamppailussa pelaajat antoivat kaikkensa kentällä. Taklauksissa viimeisetkin voimanrippeet puristettiin irti kropasta. Suomi onnistui ottelussa laajalla rintamalla ja toimiva viisikkopelaaminen nosti samalla myös monen yksilön suorittamisen tasoa.

Leijonien taistelutahto ja sisu sai palkintonsa ottelun viimeisellä peliminuutilla, kun Suomen pitkän vyörytyksen päätteeksi. Roni Hirvonen upotti kiekon ”vanhanaikaisella” maaliin, kun pelikellossa aikaa oli jäljellä enää 25 sekuntia. Viimeisten sekuntien kuluessa loppuun, voitonjuhlat olivat valmiit alkamaan, sillä Suomi oli varmistanut paikkansa mitalipeleihin.

Video Hirvosen voittomaalista löytyy alta.

Suomen välieräottelu on tiedossa maanantain ja tiistain välisenä yönä ja mitä todennäköisemmin Leijonille vastaan asettuu USA. Kirjoituksen julkaisun aikaan Suomen vastustaja ei kuitenkaan vielä ole selvillä.