Raportti: Leijonat oli suurissa vaikeuksissa avausottelussaan Saksaa vastaan

Suomi kohtasi nuorten MM-kisojen avausottelussaan koronatartuntojen runteleman Saksan. Saksa sai jalkeille otteluun vain 9 hyökkääjää ja 5 puolustajaa, mikä kertonee tarpeeksi Saksan joukkueen vahvuudesta yön kamppailussa. Vaikka ottelu päättyi Suomen 5-3 voittoon, oli Leijonien iltapuhde vaikea. Suomen peli oli erittäin sekavaa läpi ottelun ja myös Leijonien tekemät täysosumat olivat suurilta osin halpoja maaleja.

Suomi sai otteluun hyvän startin, kun pitkän syöttökuvion ja Santeri Hatakan komean viimeisen syötön seurauksena Anton Lundell löi kiekon takatolpalta verkon perukoille. Suomi piti kiekkoa hyvin hallussaan ottelun alussa ja Saksa saikin ensimmäisen laukauksensa kohti Suomen maalia vasta kahdentoista peliminuutin jälkeen. Ensimmäisen erän loppuun Aku Räty löi reboundin sisään ja siirsi Suomen 2-0 johtoon.

Suomi siirtyi heti toisen erän alkuun 3-0 johtoon, kun kiekko kimposi Mikael Pyyhtiän kautta onnekkaasti maaliin ja tässä kohtaa Leijonien leirissä tapahtui iso henkinen ulospuhallus. Saksa sai kavennusmaalinsa lukemiin 3-1, kun Samuel Dubé ajoi maalille tehden Saksan avausmaalin. Maali syntyi Suomen uskomattoman laiskan puolustamisen seurauksena, kun sekä Matias Rajaniemi, että Eemil Viro seurasivat kavennusmaalia aitiopaikoilta tekemättä tilanteessa mitään maalin estämiseksi. Myös Suomen maalia vartioinut Kari Piiroinen olisi voinut pelata tilanteen paremmin tulemalla ulos maalinsa sisältä.

Seuraavaa shokkihoitoa Suomelle oli tarjolla heti viiden minuutin kuluttua, kun Saksa riisti kiekon omassa puolustuspäässään ja karkasi John-Jason Peterkan sekä Tim Stutzlen voimin vastahyökkäykseen. Viime kesän NHL-draftin 3. varaus Stutzle painoi kiekon suoraan syötöstä verkon perukoille, ja Saksa oli tullut jo maalin päähän.

Leijonat sai toisen erän loppuun kuitenkin erittäin tärkeät kaksi maalia. Topi Niemelän laukaus upposi ensin helposti Saksan kassari Arno Tiefenseen patjan yli maaliin ja tämän jälkeen Henri Nikkasen syöttöyritys maalin takaa kimposi saksalaispuolustajan luistimen kautta häkkiin.

Saksa pääsi rokottamaan vielä kertaalleen kolmannessa erässä, kun Suomen puolustus seisahtui omassa päässä täysin ja Piiroisen torjuman irtokiekon pääsi lyömään sisään Elias Florian. Laiskuus puolustuspäässä olikin Suomen pelaamisesta eniten mieleen jäänyt aspekti turnauksen avausottelusta. Omassa päässä ei yksinkertaisesti voi puolustaa noin haluttomasti kuin Saksa-ottelu osoitti.

Suomen joukkueesta Brad Lambert väläytteli useaan otteeseen omilla yksilösuorituksillaan ja etenkin ensimmäisen erän ”coast to coast” kuljetus oli hieno osoitus Lambertin yksilötaidoista. Kuitenkin myös Lambertin halu näyttää omia taitojaan meni usein joukkuepelaamisen edelle.

Kuten turnausennakossanikin kirjoitin, on Suomen joukkuepelin oltava iskussa, mikäli se meinaa taistella mestaruudesta tai edes mitalista näissä kisoissa. Ottelussa Saksaa vastaan kentällä ei ollut joukkue, vaan ainoastaan kasa yksilöitä. Suomi oli vaikeuksissa Saksaa vastaan, jonka kokoonpanosta puuttui puolet pelaajista. Parannusta jatkoon vaaditaan roimasti, mikäli Leijonat haluaa edes haaveilla mitalista. Ryhtiliikettä odotetaan seuraavaan Sveitsi-kamppailuun, joka on edessä sunnuntai-iltana.