Nuoret Leijonat jatkoaikavoittoon MM-kenraaliharjoituksessa

Alle 20-vuotiaiden Leijonien kenraaliharjoitus ennen tapaninpäivänä alkavia U20 MM-kisoja oli kaksijakoinen, kun Suomi kukisti Yhdysvallat jatkoajan jälkeen lukemin 4-3.

Nuorten Leijonien avauskymppi ottelulle oli suorastaan dominoiva ja Suomi hallitsi kiekkoa sekä pelitapahtumia täysin. Yhdysvallat oli suurissa vaikeuksissa ottelun alussa ja Leijonat kirjasikin peräti 8 ottelun ensimmäistä laukausta (kohti maalia) nimiinsä.

Suomen pakka alkoi kuitenkin leviämään, kun avauserän jälkimmäinen puolisko muuttui rikkonaiseksi. Yksi avauserää rikkoneista tapahtumista sattui reilun kahdentoista peliminuutin kohdalla, kun Ruben Rafkin sai suihkukomennuksen polvitaklauksesta. Suomi onnistui kuitenkin selvittämään tämän viiden minuutin alivoiman.

Nuorista Leijonista esiin nousi heti ensimmäisestä erästä lähtien Kasper Simontaival. Kausi Liiga-kaukaloissa on ollut Simontaipaleen osalta rikkonainen, mutta nyt nimitys maajoukkueen ykköskenttään tuntui nostaneen KalPa-hyökkääjän itseluottamusta suuresti. Simontaival esitti teräviä otteita koko ottelun ajan ja kuului ehdottomasti Suomen joukkueen parhaisiin pelaajiin. Simontaival iski myös Suomen avausmaalin ajassa 3:17, kun maalinedustaisto kääntyi suomalaisen hyväksi ja lopulta maaliksi asti.

Roni Hirvosen kiekonmenetys maksoi kuitenkin ensimmäisen erän loppuhetkillä Suomen johtoaseman. Joukkueen kapteenin harhasyöttö antoi Yhdysvaltojen Tanner Dickinsonille vapaan laukaisupaikan ja tämän 19-vuotias jenkkihyökkääjä käytti myös hyväkseen. Napakka rannelaukaus ohitti Leevi Meriläisen ja Yhdysvallat pääsi halvalla tasalukemiin.

Ottelun toinen erä oli molemmille joukkueille ja erityisesti Suomelle haastava. Suomi ei onnistunut lainkaan kiekollisessa pelissään kuten ottelun alussa, vaan peliväline tuntui putoavan kyydistä alituiseen tahtiin. Leijonien syöttöketjut jäivät lyhyiksi ja pelin päälle pääseminen muuttui vaikeaksi. Yhdysvallat onnistui saamaan muutamia pidempiä hyökkäyksiä ja vaarallisia maalintekopaikkoja Suomen puolustusalueelle, mutta Meriläisen vartioima Suomen maali pysyi toisessa erässä ohittamattomana.

Molemmat joukkueet vaihtoivat maalivahtinsa kolmanteen erään ja Suomen tolppien väliin luisteli Kärppien Liiga-joukkueesta tuttu Joel Blomqvist. Yhdysvaltojen maalilla Dylan Silverstein korvasi Frew Commesson. Blomqvistin ilta Rogers Placessa ei saanut toivottua alkua, sillä Yhdysvallat siirtyi johtoasemaan Brett Berardin maalilla, kun erää oli pelattuna ainoastaan 9 sekuntia.

Suomen vaikeudet jatkuivat ja seuraavaksi Dominic James onnistui lyömään irtokiekon sisään Suomen maalin edestä. Näin ollen Yhdysvaltojen johto kasvoi kahteen maaliin, kun ottelua oli pelattu vajaat 52 minuuttia. Suomen peli tuntui kadonneen täysin ja Yhdysvallat näytti jo marssivan kenraaliharjoituksen voittoon.

Kuitenkin kolme minuuttia ennen loppua alkoi tapahtua. Red Savagen kyynärpäätaklaus osui Joakim Kemellin leukaperiin, jenkkisentteri lähetettiin ulos ottelusta ja Suomelle tarjottiin viiden minuutin ylivoimaa. Tässä leijonalauma myös onnistui erinomaisesti, kun joukkue pääsi pyörittämään ilman maalvahti 6v4 ylivoimaa. Joel Määtän kavennusmaali syntyi maalin edustalta, jossa Suomen joukkue oli vahva hyökkäyspäässä koko illan ajan. Ville Ottavainen jatkoi heti perään siitä mihin ylivoima jäi ja vajaan kahden minuutin ylivoimapyörityksen jälkeen Suomi oli noussut tasoihin. Todettakoon, että Suomen kolmas ja ylivoiman toinen maali upposi Silversteinin selän taakse hieman helpolla tavalla.

Jatkoajalla Suomen myllytys jatkui samaan tahtiin ja lopulta Roni Hirvosen tarkka laukaus siivitti Leijonat komeaan voittoon. Isoa kuvaa katsottaessa Suomen pelaaminen ottelussa oli kiekollisesti haastavaa, mutta yksittäiset hyvät hetket riittivät Suomen voittoon. Vahva ottelun aloitus ja kova kiri ylivoimalla riittivät päättämään Nuorten Leijonien kenraaliharjoituksen voitokkaasti. Kehitettävää varmasti vielä riittää, mutta tämä ottelu osoitti, että joukkueessa on paljon hyviä elementtejä joiden varaan voi rakentaa menestyksekkään joukkueen. On myös mielenkiintoista nähdä kuka Suomen joukkueen veskareista ottaa ykkösmaalivahdin viitan itselleen näissä kisoissa. Todennäköistä on, että ykköskassari löytyy kaksikosta Meriläinen/Blomqvist ja tämän päiväisen roolituksen perusteella se voisi olla Meriläinen. Uskon myös, että Juha Jatkola saa ainakin yhden mahdollisuuden Nuorten Leijonien maalin suulla.