Naru ENCEn kaulan ympärillä kiristyy – tekeekö organisaatio isoja ratkaisuja?

Paineet ENCEn ympärillä kasvavat. ESL:n Pro League on nyt suomalaisjoukkueen osalta taputeltu ja liigasta ENCElle jäi käteen ainoastaan yksi voitto. ENCE kukisti viimeisessä ottelussaan ruotsalaisen NIPin ja katkaisi samalla peräti yhdeksän ottelun mittaiseksi venyneen tappioputkensa.

Otetaan nopeasti kiinni ENCEn tiistaiseen NIP-otteluun. ENCE valitsi tuttuun tapaan omaksi karttavalinnakseen Trainin. Juna kulkee suomalaisjoukkueen osalta edelleen ja ENCE vei kartan nimiinsä vahvan terroristipuolen ansiosta. Kartan loppulukemat suomalaisille 16-10. NIPin karttavalinta ottelusarjan toiseksi kartaksi oli Overpass. Overpass on ollut ENCEn kompastuskivi jo pitkään ja sama meno jatkui valitettavasti myös ruotsalaisjoukkuetta vastaan. CT-puoli ei toiminut, eikä T-puolellakaan saatu yhtään kierrosta. Toinen kartta NIPille 16-4.

Ratkaiseva kartta oli Inferno ja ainakaan allekirjoittanut ei osannut esittää minkäänlaista arviota siitä kuinka kartassa tulisi käymään. Tähän syynä oli se, että ENCE on pelannut viime aikana Infernossa todella vaihtelevasti. ENCE hävisi kyseisessä kartassa Ice Challengessä Godsentille lukemin 4-16 ja ESL:n liigan avausottelussa Team Spiritille lukemin 2-16. Tätä seurasivat voitot Team Vitalitysta sekä Astraliksesta (!!). Nyt voittoputki sai jatkoa, kun NIP kaatui lukemin 16-8.

Mikä on ENCEn tämän hetkinen tilanne?

Vaikka ESL:n Pro League päättyi voittoon, ei ENCElle voi antaa puhtaita papereita. ENCE pelasi liigassa viisi ottelua, joista se voitti yhden ja hävisi neljä. Etenkin tappiot Team Spiritille ja GODSENTille olivat mielestäni pettymyksiä. ENCE on uudella kokoonpanollaan saalistanut 30 voittoa, 2 tasapeliä ja 44 tappiota. Kun ENCE starttasi Aleksib:n kanssa viimeiseen turnaukseensa Berliinin Majoreille, suomalaisviisikko oli HLTV:n maailmanlistalla sijalla 4. Nyt, noin puoli vuotta myöhemmin ENCE löytyy sijalta 21. Kenenkään ei tarvitse edes yrittää puolustella sitä, että kokoonpanonvaihdos olisi onnistunut. Aleksib:n potkiminen joukkueesta oli niin suuri virhe, ettei skenessä olla nähty vastaavia hetkeen. Nyt oikeastaan vain voidaan miettiä mitä muutoksia tehdään, jotta tilanteesta päästään nousemaan.

Tekeekö ENCE pelaajamuutoksia?

On mielenkiintoista spekuloida tekeekö ENCE pelaajamuutoksia kokoonpanoonsa ja jos, niin milloin. Ja jos vaihdetaan, niin ketä vaihdetaan?

Turnausjärjestäjä ESL ilmoitti maanantaina, ettei Rio De Janeiron Major-arvoturnausta pelata koronaviruksen takia toukokuussa. Turnaus siirretään pelattavaksi marraskuulle ja sen palkintopotti tuplaantuu peräti kahteen miljoonaan dollariin.

ENCE on varmistanut paikkansa Majoreiden ”New Legends Stagelle” viime syksyn Majoreiden suorituksien ansiosta. Valven sääntöjen mukaan joukkueen varmistettu paikka Majoreiden New Legends Stagelle säilyy, jos joukkueen kokoonpanossa pelaa ainakin kolme samaa pelaajaa, kuin aiemmilla Majoreilla. Tämän säännön myötä ENCE saisi siis tehdä vielä yhden pelaajamuutoksen ja paikka Rion Majoreille säilyisi.

Miten Majoreiden siirtyminen vaikuttaa ENCEn kokoonpanoon? On selvää, että koronaviruksen takia monet turnaukset siirtyvät ja ainakin omasta mielestäni aika kokoonpanomuutokselle olisi juuri nyt otollinen. Seuraaviin isoihin turnauksiin on mitä todennäköisemmin pitkä aika, joten aikaa uuden kokoonpanon ”sisäänajolle” olisi runsaasti. Toisaalta uskon, että ENCEn toimistolla ollaan tällä hetkellä erittäin varautuneita uusien pelaajamuutoksien suhteen, eikä turhia riskejä haluta enää ottaa.

Mitä ENCE tarvitsee?

ENCE tarvitsee IGL:n. Suomalaisviisikko operoi tällä hetkellä allun alaisuudessa ja on selvää, ettei mies pysty hoitaamaan samalla bossia ja pelin sisäistä johtamista. Tällä hetkellä pelin johtaminen kärsii, mutta pahimmillaan tilanne voi johtaa myös siihen, että allun frägitilastot alkavat heikkenemään.

Ongelma tässä tilanteessa on se, ettei Suomessa ole vapaalla jalalla yhtään varteenotettavaa IGL:ää. En myöskään usko, että ENCE ottaisi pelin sisäiseksi johtajakseen ketään ulkomaalaista nimeä. Itse suorastaan rakastaisin tilannetta, jossa allu siirtyisi ainoastaan pelin sisäiseksi johtajaksi ja bossin ottaisi haltuun suomalainen superlupaus Jamppi. Valitettavasti tämä ei kuitenkaan taida olla mahdollista, etenkään, kun Jampin ympärillä pyörii edelleen epäselvä kohu mahdollisista Valven asettamista VAC-bänneistä. Nämä bännit estäisivät miehen osallistumisen Valven järjestämiin turnauksiin, mukaan lukien Majoreille.

En myöskään tiedä tarkalleen, keitä pelaajia ENCEllä on mahdollista havitella itselleen, sillä on vaikeaa tietää mitkä organisaatiot ovat valmiita myymään omia pelaajiaan.

Mikäli sinulla on oma mielipiteesi/ehdotuksesi/arvauksesi sen suhteen kuka pelaaja voisi siirtyä ENCEen, twiittaa siitä minulle Twitterissä @MiskaPel

Todennäköisin lähtijä joukkueesta olisi joko Aerial tai xseveN. Molemmat miehet ovat alisuoriutuneet joukkueessa viime aikoina ja lisäksi molempien pelin sisäinen roolitus on sellainen, että se on helposti paikattavissa. Se kumpi pakon edessä olisi lähtijä, onkin mielenkiintoinen kysymys.

Myös yhteistyökumppaneiden saralla paineet kasvavat

ENCE on nyt haastavan paikan edessä myös yhteistyökumppanien saralla, kun menestys pelikentillä ei ole ollut toivottua. Omanlaisen haasteen tuo myös se, ettei joukkueessa ole enää Aleksib:n kaltaista persoonaa, joka on kuin luotu yrityksien mainoskasvoksi. ENCEn markkinointivastaava ja entinen kilpapeluri Joona ”natu” Leppänen on korostanut haastatteluissa sitä, että ENCE haluaa olla ammattilaiskilpapelaamisen lisäksi ”mediayhtiö”. Miten ”mediayhtiö” ratkaisee tilanteen, kun tuotteena on joukkue, joka suoriutuu surkeasti? Tässä kohtaa natu sekä muut ENCEn taustajoukot saavat tehdä täyden työn uusien ja lisäksi myös nykyisten yhteistyökumppaneiden suhteen.

ENCE solmi syksyllä laajan yhteistyösopimuksen Veikkauksen kanssa. Uskoakseni sopimus oli suuri, sillä Veikkaus syrjäytti kansainvälisen rahapeliyhtiön Rizkin ENCEn yhteistyökumppanina rahapelien saralla. Nyt, kun menestystä ei ole tullut, Veikkaus on hävinnyt ENCEn kanavista kuin tuhka tuuleen. Maaliskuun aikana ENCE ei ole julkaissut mitään yhteistyössä Veikkauksen kanssa, joten oletettavasti yhteistyösopimus on loppunut helmikuuhun.

ENCEn ja Veikkauksen yhteistyösopimus oli näkyvä. Näkyvin osa yhteistyösopimuksessa oli Veikkauksen kanssa tuotetut ennakko- ja raporttihaastattelut sosiaaliseen mediaan. Uskon, että jokin kansainvälinen peliyhtiö olisi varmasti valmis ottamaan Veikkauksen paikan ENCEn yhteistyökumppanina. Toisaalta, voidaan miettiä millaisen kuvan tämä antaisi ENCEstä, jos organisaatio vaihtaisi takaisin kansainvälisen peliyhtiön kelkkaan.

Myös Samsung, joka on ollut yksi ENCEn suurista yhteistyökumppaneista on hävinnyt kuvista. Mitä ilmeisemmin myös Samsungin yhteistyökumppanuus ENCEn kanssa on loppunut. En tietenkään voi varmaksi sanoa, että yhteistyösopimukset Veikkauksen ja Samsungin kanssa ovat loppuneet ainoastaan heikkojen peliesityksien takia, koska en kyseisten yhteistyösopimuksien sisällöistä ja niiden kestoista ole tietoinen. Oma spekulaationi on kuitenkin se, että joukkueen peliesityksillä on osansa näiden sopimuksien päättymiseen.

Kaksi suurta yhteistyökumppania on jo jättänyt ENCEn. Jäämme odottamaan tulevaa ja sitä millaisia ratkaisuja ENCE tekee CS-joukkueensa suhteen ja lisäksi kuinka ENCEn toimisto suoriutuu vaikeina aikoina.

-Miska Peltoniemi