Näkökulma: Yksi kaikkien aikojen suurimmista urheilijoista on poissa – Kobe Bryant oli esikuvien esikuva

Viisinkertainen NBA-mestari, kaksinkertainen NBA-finaalien arvokkain pelaaja, NBA:n arvokkain pelaaja, kymmenkertainen NBA:n All Star -pelaaja, valinta viisitoista kertaa All NBA -joukkueeseen, valinta kaksitoista kertaa NBA:n All Defense -joukkueeseen.

33 643 pistettä NBA:ssa, 20 kautta Los Angeles Lakersissa, kaksinkertainen olympiavoittaja, yksi planeettamme kaikkien aikojen kovimmista urheilijoista, suuri esikuva sekä neljän lapsen isä. Mies nimeltään Kobe Bryant.

Koko urheilua seuraava maailma järkyttyi Suomen aikaan sunnuntai-iltana, kun tiedot Bryantin traagisesta kuolemasta levisivät internetiin. Sosiaalinen media räjähti epäuskosta. Eihän tämä ole totta?

Valitettavasti se sitä oli. En ole hetkeen nähnyt sellaista reaktiota sosiaalisessa mediassa, minkä legendan äkillinen kuolema aiheutti. Eri lajien tähtipelaajat julkaisivat liikuttavia tekstejä Koben muistolle ja lukuisat urheiluseurat ympäri maailman ottivat osaa tämän järkyttävän tragedian johdosta.

Vasta 41-vuotias koripallolegenda menehtyi helikopterionnettomuudessa Kaliforniassa Calabasasin kaupungissa. Helikopteri putosi taivaalta ja kaikki sen kyydissä olleet yhdeksän ihmistä menehtyivät. Helikopterin kyydissä olivat Kobe Bryant ja hänen 13-vuotias tyttärensä Gianna sekä seitsemän muuta henkilöä.

Toistaiseksi ei vielä tiedetä onnettomuuden tarkkaa syytä, mutta lentokeli Kaliforniassa oli onnettomuuden sattuessa erittäin sumuinen ja näkyvyys oli heikko.

Bryant ja muu seurue olivat matkalla Koben tyttären Giannan koripalloturnaukseen, kun onnettomuus tapahtui. Kobe tunnettiin vahvana nais- ja tyttökoripallon puolestapuhujana, eikä legendan työtä naiskoripallon eteen voi olla sivuuttamatta.

Hän antoi kaikkensa koripallolle. ”Black Mamba” rakennutti junioreille koripalloakatemian, joka kantaa nimeä Mamba Sports Academy. Lisäksi hän valmensi koripallojunioreita aktiiviuransa jälkeen − esikuvan toimintaa. Kobe eli ja hengitti koripalloa koko elämänsä ajan.

Sana tragediasta kiiri NBA-parketeille ennen sunnuntain NBA-otteluiden alkua ja pelaajat kuulivat tämän karmean uutisen. Monet pelaajat itkivät ja ”valtava shokki” oli paras tapa kuvata koripalloilevaa maailmaa uutisen jälkeen. Jokaisella paikkakunnalla itse ottelu jäi sivurooliin ja illan agendana oli Bryantin muistaminen.

Moni yöllä pelanneista joukkueista muisti Kobea seisomalla paikallaan ja kuluttamalla kertaalleen oman 24 sekunnin hyökkäyskellonsa loppuun kunnianosoituksena miehelle, joka kantoi selässään pelinumeroa 24.

Kobe ei varmasti olisi itse halunnut, että ottelut kärsisivät hänen muistamistensa takia, mutta mielestäni tässä tapauksessa joukkueiden kunnianosoitukset olivat erinomaisia tapoja kunnioittaa suuren miehen poismenoa.

Lisäksi muun muassa New Yorkin Madison Square Garden oli valaistu Lakersin keltavioletteihin väreihin ja Atlanta Hawksin tähtipelaaja Trae Young kantoi ottelussa Koben toista pelinumeroa 8.

Los Angeles vaipui suruun heti uutisen julkitulon jälkeen. Los Angeles Lakersin kotiareenan Staples Centerin piha täyttyi Koben kannattajista, kukista sekä kynttilöistä. Mies oli Los Angelesin kasvot ja 20 kautta Lakersin paidassa tekivät Kobesta kaupungin suurimman urheilulegendan. Tätä valtikkaa tuskin kukaan pystyy koskaan perimään. Nyt Kobe on yksi enkeleiden kaupungin enkeleistä.

Kobe Bryant oli ennen kaikkea suuri esikuva. Mies, joka tunnettiin periksiantamattomuuden ruumiillistumana. ”Black Mamba” antoi koripallolle kaikkensa. Pelaajauransa aikana Kobe oli aina kovin treenaaja ja mies piti kehostaan huolta uskomattomalla tavalla. Juuri siksi miehestä tuli yksi maailman kaikkien aikojen parhaimmista urheilijoista. Meistä jokainen voi ihailla ja ottaa mallia Koben sinnikkyydestä sekä rakkaudesta urheilua kohtaan.

Etenkin 1980-90-luvuilla syntyneille urheilufaneille Kobe oli, ja on varmasti edelleen, yksi kaikkein suurimmista urheilijoista. Tällaiset tapaukset kuitenkin osoittavat, ettei elämää voi käsikirjoittaa, vaikka uroteot olisivat kuinka suuria tahansa.

Koben ura jää perinnöksi meille kaikille urheilufaneille ja hänen huippuhetkiänsä katsoessamme voimme miettiä sitä, ettei urheilu ole pelkkiä tilastorivejä vaan myös niiden takana olevat urheilijat ovat ihmisiä. Bryantin traaginen kuolema on muistutus ihmisyydestä ja siitä mistä urheilussa ja elämässä on loppujen lopuksi kyse.

Saa nähdä kuinka NBA tulee kunnioittamaan Koben jättämää perintöä koripalloilevalle maailmalle. Omasta mielestäni ei olisi kohtuutonta jäädyttää Koben pelinumeroa koko liigasta. Bryant pelasi Lakersissa kymmenen kautta pelinumerolla 8 ja kymmenen kautta pelinumerolla 24.

Kahden eri numeron käyttö pelaajauralla luo toki haasteensa keskusteluun pelinumeron jäädyttämisestä.

”Legends never die.” Lepää rauhassa, Kobe Bryant.

-Miska Peltoniemi