Naisleijonien olympiaturnaus käynnistyi haastavissa merkeissä

Naisleijonien olympiaurakka polkaistiin liikenteeseen torstai-iltapäivänä, kun turnauksen avausottelussaan Suomen vastustajaksi luisteli kivenkova Yhdysvallat, joka osoitti omat vahvuutensa 5-2 voitossaan. Odotukset turnauksen avausottelua kohtaan olivat mielenkiintoiset sekä innostuneet. Kova into ja energia näkyivät kaukalossa heti ensimmäisestä kiekonpudotuksesta lähtien ja ottelun pelinopeus sekä vauhti kaukalossa yllättivät ainakin itseni positiivisella tavalla. Naisleijonien startti olympiaturnaukselle oli mielestäni varsin pirteä ja Suomi pystyi mielestäni vastaamaan kovaan tempoon ottelun alussa varsin hyvin.

Kuitenkin ottelun avauskympin jälkeen Suomen ote Yhdysvaltojen kyydissä alkoi karkaamaan ja puolustuspään turhat virheet kostautuivat kahden maalin muodossa. Yhdysvaltojen avausosuma syntyi Amanda Kesselin toimesta ajassa 10:37, kun Suomen pakiston totaalinen merkkausvirhe kostautui maalin muodossa. Seuraava Yhdysvaltojen osuma syntyi ylivoimalla, kun Kelly Panekin komea poikittaissyöttö löysi Alexandra Carpenterin, jonka laukaus upposi etukulmasta verkon perukoille. Suomen avauserä oli ottelun paras, mutta silti tappioasema erän päätteeksi oli kahden maalin suuruinen.

Ottelun toinen erä oli Leijonien osalta karmiva. Suomen tasoero verrattuna Yhdysvaltoihin ja Kanadaan on korostunut viime vuosien aikana nimenomaan otteluiden toisissa erissä ja tuttu tarina jatkui myös torstain ottelussa. Suomen peli levisi käsiin ottelun kakkoserässä ja Yhdysvaltojen voittama laukaisutilasto 19-2 toisessa erässä kertonee tarvittavan siitä kuinka paljon Suomi oli virkasiskojaan perässä. Yhdysvallat onnistui lisäämään johtoaan Kendall Coynen kahdella täysosumalla toisessa erässä ja ottelun voittokamppailu päästiin jo hautaamaan.

Naisleijonien maalivahti Anni Keisalan avausottelu ei missään nimessä ollut helpoin mahdollinen. Viisi päästettyä maalia eivät välttämättä mairittele lukemien valossa Ilves-maalivahtia, mutta isoa kuvaa katsottaessa Keisalan iltapäivä tolppien välissä oli melko positiivinen. Suomen viidestä päästämästä maalista yhtäkään ei voida nimetä täysin Keisalan piikkiin, mutta osa laukauksista oli kuitenkin suomalaiskassarin otettavissa. Kuitenkin 24-vuotias suomalainen venyi maalin suulla yhteensä 47 torjuntaan ja pystyi pelaamaan nousujohteisen ottelun. On kuitenkin selvää, että kisojen alla velloneet kohut sekä otsikot Suomen joukkueen maalivahtitilanteesta ovat lisänneet turhia paineita Keisalan harteille.

Absurdin Suomen maalivahtitilanteesta tekee se, että päävalmentaja Mustonen on itse kommentoinut medialle, että Suomen kaksi maalivahtia ovat Anni Keisala ja Noora Räty. Tästä kaksikosta Räty ei kuitenkaan ”sovellu kakkosmaalivahdin rooliin” ja siksi hänet jätettiin olympiajoukkueen ulkopuolelle. Koko maalivahtisaaga on täysin käsittämätön kisoista ulosjätetyn Noora Rädyn kannalta, mutta lisäksi kommentit vaikuttavat negatiivisesti myös Suomen joukkueeseen kuuluviin maalivahteihin.

Kolmannessa erässä Suomi onnistui parantamaan toisesta erästä hieman, mutta edelleen oli huomionarvoista, ettei Suomi kyennyt peittoamaan Yhdysvaltoja oikeastaan millään osa-alueella. Naisleijonat onnistui kuitenkin päätöserässä maalinteossa kahteen kertaan Susanna Tapanin toimesta, joista jälkimmäinen tuomittiin täysosumaksi videotarkistuksen jälkeen vasta päätössummerin jälkeen ja tästä syystä ottelua jatkettiin vielä reilun parin minuutin ajan. Suomen maalintekopaikat olivat todella vähissä koko ottelun ajan ja sikäli olikin positiivista, että maalipaikkoja pystyttiin hyödyntämään Tapanin toimesta edes kahden maalin verran. Kolmannessa erässä Yhdysvaltojen viidennen maalin iski iltapäivän toisella maalillaan Alexandra Carpenter.

Yhdysvaltojen pelinhallinta kiekollisena oli koko ottelun ajan murskaavaa ja mikäli Suomen puolustus torkkui omassa päässä, heti perään myös verkko heilui. Tähän faktaan peilaten Suomi sinnitteli Yhdysvaltojen kyydissä yllättävänkin hyvin ja ottelun lopputulos 5-2 mairittelee jopa hieman Naisleijonien suoritusta avausottelussa. Myös ottelun laukaisutilasto 52-12 kertoo karun kuvan siitä, kuinka paljon parennettavaa Suomelle avausottelustaan jäi.

Ottelun haastavuudesta huolimatta Suomi on edelleen näissä kisoissa pronssimitalisuosikki, mutta taistelu kirkkaammista mitaleista tulee olemaan kiven takana. Suomen seuraava ottelu pelataan varhain lauantaiaamuna, kun vastustajaksi Naisleijonille asettuu niin ikään kivikova Kanadan joukkue. Nähtäväksi jää, pystyykö Suomi nostamaan pelinsä tasoa turnauksen edetessä ja korjaamaan tämän hetkiset ongelmansa mitalipelejä ajatellen.