Makwan Amirkhani lähtee selvänä altavastaajana Edson Barbozan kimppuun

Makwan Amirkhanilla on edessään lauantain ja sunnuntain välisenä yönä koko uransa kovin haaste. Amirkhani kohtaa Abu Dhabin Fight Islandilla höyhensarjan ottelussa brasilialaisen Edson Barbozan. 34-vuotias brassi on tällä hetkellä höyhensarjan ranking-listalla sijalla 14, mutta miehen taito ja potentiaali on selvästi sijoitusta korkeammalla.

Makwan Amirkhani saa ensimmäistä kertaa urallaan vastaansa todellisen pommikoneen, joihin verrattuna Makwanin edelliset vastustajat ovat olleet täysiä baaritappelijoita. Barbozan aiempien otteluiden vastustajalista on erittäin hurja. Barboza on kohdannut kevyessäsarjassa muun muassa Donald Cerronen, Tony Fergusonin, Anthony Pettisin, Justin Gaethen, Kevin Leen ja hallitsevan UFC-mestari Khabib Nurmagomedovin. Barboza on siis otellut kivikovassa kevyensarjan painoluokassa maailman kärkiottelijoita vastaan koko uransa.

Viimeisimmästä Barbozan voitosta on kuitenkin aikaa. Viimeksi brassin käsi nostettiin voiton merkiksi kohti taivasta joulukuussa 2018, kun Barboza tyrmäsi Dan Hookerin. Ennakkosuosikki Barbozalla on siis ottelussa vain ja ainoastaan yksi tavoite: nousta voiton myötä rankingeissa lähemmäksi mestaruustitteliä. Makwanilla on puolestaan ottelussa mahdollisuus päästä painoluokkansa ranking-listalla 15 parhaan joukkoon ja sitä kautta mestaruusotteluun pääseminen olisi käytännössä mahdollista.

 Edson BarbozaMakwan Amirkhani
Lempinimi”Junior””Mr. Finland”
MMA-rekordi20-916-4
UFC-rekordi14-96-2
Tyrmäysvoitot121
Luovutusvoitot111
Ikä3431
Pituus180cm178cm
Ulottuvuus190cm180cm

Edelliset ottelut:

Edson Barboza tulee otteluun kolmen tappion putkessa. Tappiot ovat tulleet kahdessa eri painoluokassa. Barboza on nimittäin otellut koko UFC-uransa kevyessäsarjassa (lightweight 66-70kg), ennen viimeisintä ottelua ja siirtymistä höyhensarjaan (featherweight, 62-65kg). Barboza vaihtoi siis painoluokkaa yhden sarjan verran alaspäin ennen viimeisintä UFC-otteluaan, jossa brassi kohtasi tappiollisesti Dan Igen.

Makwan Amirkhani puolestaan palasi voittokantaan heinäkuussa Abu Dhabin Fight Islandilla, kun suomalainen juhli voittoa suvereenin esityksen ja anaconda-kuristuksen päätteeksi skottilaisen Danny Henryn kustannuksella. Tätä ottelua ennen Amirkhani koki New Yorkissa huonon esityksen päätteeksi tappion Shane Burgosille viime marraskuussa.

Amirkhanin vahvuudet

On selvää, että Makwan Amirkhanin suurin vahvuus UFC-häkissä on mattopainissa. Amirkhani on erinomainen hakemaan kuristuksia sekä lukkoja vastustajistaan ja tämä onkin Makun suurin vahvuus ottelijana. Jotta Makwan voisi yllättää brasilialaisen konkarin, on suomalaisen tehtävä ratkaisunsa matossa. Siksi suomalaisen kannalta onkin tärkeää onnistua kaatamaan Barboza mattoon tarpeeksi useaan otteeseen, jotta todennäköisyydet ottelun lopettamiselle kasvavat.

Makwanin on luotettava omiin vahvuuksiinsa ja esimerkiksi suomalaisen tavaramerkiksi muodostunut anaconda-kuristus, on yksi hyvä vaihtoehto kohti voittoa. Amirkhanin on onnistuttava yllättämään Barboza matossa, sillä pystyottelussa brasilialainen on täysin omaa luokkaansa.

Makwanin täytyy olla nopea ja rohkea. Koska ”Mr. Finland” on ottelussa suuri altavastaaja, on Amirkhanin tehtävä jotain yllättävää. On mielenkiintoista miettiä, nähtäisiinkö Makwanilta jopa hyppypolvea, joka tyrmäsi englantilaisen Andy Oglen kahdeksassa sekunnissa Makwanin UFC-debyytissä Tukholmassa vuonna 2015.

Ottelun nopeus on yksi tulevan ottelun kantavista teemoista. Molemmat ottelijat ovat erittäin nopeita kehässä, joten odotettavissa on etenkin ensimmäisessä erässä kovaa ja nopeaa vapaaottelutykitystä. Myös Makwan pystyy nopeisiin liikkeisiin ja tulevassa ottelussa suomalaisen on yllätettävä brassi nimenomaan nopeilla ja yllättävillä liikkeillä. Makwanin on myös oltava ottelussa aloitteellinen, sillä jos Barboza ottaa ottelun hallinnan itselleen, voi tiedossa olla karua kyytiä.

Barbozan vahvuudet

Barboza on pystyottelijana erinomainen. Brasilialainen omaa hurjat potkut, jotka lähtevät nopeasti ja yllättävästi kohti vastustajaa. Makwan on kovan paikan edessä nimenomaan potkujen puolustamisessa, sillä yksikään suomalaisen aiemmista vastustajista ei ole edes vertailtavissa Barbozan pystyotteluvoimaan. Amirkhanin täytyy pystyä puolustautumaan brasilialaisen vartaloiskuilta, sillä muuten suomalainen on vaarassa joutua brasilialaiseen lyönti- ja potkukaruselliin. Lisäksi vartalopotkuissa on aina oma vaaransa sille, että ne osuvat ikävään kohtaan, esimerkiksi sisäelimiin ja jopa tyrmäys on tällöin mahdollista.

Ottelun edetessä kestävyys nousee osa-alueena koko ajan tärkeämmäksi. Molemmat ottelijoista ovat kestävyysominaisuuksiltaan varsin keskinkertaisia, joten mikäli ottelu etenee viimeisen erään asti, voi tiedossa olla väsynyttä ottelemista. Tässä vaiheessa tärkeäksi nousee se, kuinka Makwan on kyennyt puolustautumaan Barbozan pystyottelua vastaan. Mikäli vahva brassi pystyy läpi ottelun osumaan painavia potkujaan Makwanin vartaloon, se voi väsyttää suomalaisen kropan jopa ratkaisevalla tavalla.

Henkinen taisto

Ottelu on myös mentaalisella puolella erittäin mielenkiintoinen kamppailu. Lähteekö Barboza takki aukinaisena otteluun? Onko Makwanin voitontahto riittävän suuri? Kumpi jaksaa taistella väsyneenä paremmin? Muun muassa nämä kysymykset hakevat vastauksia lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Makwan on Barbozaan verratuna älykkäämpi ottelija ja brasilialainen on ottelun aikana altis isoillekin virheille. Etenkin väsyneenä brassi saattaa tehdä taktisesti huonoja valintoja. Siksi Makwanin on oltava terävänä koko ottelun ajan sekä löydettävä Barbozan ottelemisesta virheitä ja iskettävä niihin.

Arvio: Ottelu ratkeaa mitä todennäköisemmin ennen täyttä aikaa, mitä todennäköisemmin brasilialaisen Barbozan lyöntimyllyn päätteksi. Amirkhanilla on kuitenkin ottelussa omat selkeät iskun paikkansa, mikäli Makwan hyödyntää ottelussa omia vahvuuksiaan.

Amirkhanin ottelun arvioitu alkamisaika on lauantain ja sunnuntain välisenä yönä klo 4:30. Ottelun näet Suomessa Viaplayn urheilupaketista.

*Juttuun on korjattu, ettei ottelu näy UFC Fight Passilla.*