Maailmanmestaruus jaossa! Näistä asetelmista lähdetään F1-kauden viimeiseen osakilpailuun!

Vuoden 2021 formulasirkus saa arvoisensa huipennuksensa tänään, kun kausi huipennetaan Abu Dhabin auringon alla ja panoksena on maailmanmestaruus. Kauden ylivoimainen kärkikaksikko Max Verstappen sekä Lewis Hamilton lähtevät kauden viimeiseen osakilpailuun tasapisteistä eli kaksikosta ensimmäisenä maalilinjan ylittävä kuljettaja juhlii MM-titteliä. Hamiltonille mahdollinen mestaruus olisi historiallisesti jo kahdeksas, kun taas Verstappenilla unelmana on saavuttaa uran ensimmäinen maailmanmestaruus.

F1-kausi on ollut Hamiltonin sekä Verstappenin suvereenia ylivoimaa ja heti avauskilpailusta lähtien on ollut selvää, että kauden 2021 mestaruus ratkaistaan tämän kaksikon välillä. Kauden aikana on myös räiskynyt, kun nämä kaksi kuskia ovat tapelleet mestaruudesta kynsin ja hampain. Mikäli kauden viimeisessä kilpailussa rytisee myös ja molemmat kuljettajista keskeyttävät, Verstappen juhlii maailmanmestaruutta suuremmalla osakilpailuvoittojen määrällä.

Lähtökohdat päivän kilpailuun ovat jännittävät. Lewis Hamilton ja Mercedes ovat löytäneet vuoden viimeisiin kilpailuihin todella hyvän vauhdin ja sikäli brittikuskin vireeseen on syytä luottaa. Max Verstappen vei kuitenkin lauantai-iltana paalupaikan nimiinsä ilmiömäisen kierroksen ansiosta. Näin ollen hollantilainen saa hyvän edun kilpailuun, lähtiessään piikkipaikalta kauden Grande Finaleen.

Red Bull teki lauantaisen aika-ajon aikana rohkean valinnan, kun se päätti hyökätä kohti paalupaikkaa pehmeillä renkailla medium-rengasseoksen sijaan. Samoilla rengasseoksilla lähdetään liikenteeseen myös sunnuntai-iltapäivänä, kun kilpailu starttaa. Tämä lisää mielenkiintoa sunnuntaille entisestään, kun myös renkaiden kestot määrittävät paljon mihin kilpailu ja mestaruustaisto etenee.

Tärkein asia tämän päiväisessä kilpailussa on kuitenkin se, että maailmanmestaruus ratkaistaan rehdillä kilvanajolla. Viime viikonloppu osoitti jo sen, että näiden kahden kuljettajan ajaessa voitosta, sääntökirjan harmaa alue tulee tutuksi. Päivän mestaruustaistosta selvitään tuskin ilman minkäänlaista parranpärinää, mutta tärkeää olisi, että rehti peli ratkaisisi maailmanmestarin.

Lewis Hamiltonilla on mahdollisuus nostaa itsensä tänään jälleen yhden tilaston kärkipaikalle, sillä brittikuski voi nousta ylhäiseen yksinäisyyteen myös maailmanmestaruuksien määrässä. Tällä hetkellä Sir Lewis jakaa tilaston kärkipaikkaa yhdessä Michael Schumacherin kanssa, kun molemmilla herroilla MM-titteleitä on 7 kappaletta. Hamiltonilla on jo entuudestaan F1-historian eniten osakilpailuvoittoja (103kpl), palkintokorokesijoja (181kpl) ja paalupaikkoja (103kpl).

Mikäli puolestaan Verstappen onnistuu voittamaan Hamiltonin sunnuntain kilpailussa, katkaisee hollantilainen pitkän 7 kautta kestäneen Mercedeksen valtakauden, jonka aikana Hamilton on juhlinut mestaruutta kuudesti ja Nico Rosberg kertaalleen. Kuten todettua, Max Verstappenin maailmanmestaruus olisi 24-vuotiaalle hollantilaiselle uran ensimmäinen. Verstappenin vauhti on osoittanut etenkin viimeisen kahden kauden aikana sen, että hollantilainen tulee vielä uransa aikana lunastamaan suuret odotukset ja potentiaalin maailmanmestaruuden muodossa. Onko uran ensimmäisen maailmanmestaruuden aika jo nyt?

Myös suomalaisittain tämän päiväinen Abu Dhabin GP herättää haikeita hetkiä, sillä Kimi Räikkösen uskomaton F1-ura päättyy tänään Alfa Romeon ratin takana. Vuoden 2007 maailmanmestari hyvästelee moottoriradat tänään ja on varmaa, että viimeisestä kilpailusta tulee suomalaisittain tunteikas. Vielä kerran Kimi!