Kärppien Liiga-kaudesta voidaan odottaa paljon

Oulun Kärpät lähetti off-seasonin aikana selkeän viestin muille Liiga-seuroille – Kärpät haluaa palata mestaruuskantaan.

Kärpät on alkaneeseen Liiga-kauteen lähdettäessä sarjan kovin mestarisuosikki heti hallitsevan mestarin Tapparan jälkeen. Molempien joukkueiden kokoonpanot ovat historiallisen nimekkäät ja etenkin Kärppien keskikaista lienee yksi Liiga-historian kovimmista. Oman näkemykseni mukaan Tappara on ennen kauden alkua ennakoituna hieman pohjoisen pienpetoja edellä kokonaisvaltaisen tasapainoisella kokoonpanollaan, mutta käytännössä katsoen nämä kaksi suurseuraa hyökkäsivät käynnistyneeseen kiekkokauteen liki samalta starttiviivalta.

Haastajiakin toki löytyy. Tampereen toinen seura ja viime kaudella pronssimitalit kaulaansa saanut Ilves on varteenotettava mestarisuosikki myös ensi keväänä, eikä laskuista voida jättää missään nimessä viime kauden finalisti Turun Palloseuraa, eikä sarjan suurimmalla pelaajabudjetilla operoivaa Helsingin IFK:ta.

Kauden avausmatsista jatkoaikavoitto

Kärppien kauden avausottelu Pelicansia vastaan ei herättänyt oululaisyleisössä vielä suuria riemun kiljahduksia, mutta kokonaisvaltaisesti Kärppien ensi-ilta tähän Liiga-kauteen oli keskiviikkona varsin mallikas ja tasapainoinen. Kamppailupelaamisessa Kärpät näytti isoa hauista ja osoitti, että se tulee olemaan vaikea horjutettava fyysisessä pelissä.

Kärpät saalisti kauden avauksessaan jatkoaikavoiton jälkeen lopulta ”ainoastaan” kaksi pistettä matkaansa, mutta oululaisten pelaaminen näytti siltä, että kauden edetessä sillä on kaikki edellytykset pelata loistavaa jääkiekkoa. Kärpät hallitsi ottelua koko kuudenkymmenen minuutin ajan ja ottelun kokonaiskuvaa katsottaessa Pelicans saa olla erittäin tyytyväinen yhteen sarjapisteeseen, jonka se pystyi taistellen raapimaan Oulusta matkaansa.

Vaikka Kärppien kauden avaus oli hyvä, uudistunut kärppälauma haki Liiga-kauden avauksessa hieman vielä omaa muotoaan, eikä joukkue pystynyt olemaan tarpeeksi dynaaminen, jotta se olisi pystynyt ratkomaan ottelun ilman jatkoaikaa. Kaivattu suoraviivaisuus Lauri Marjamäen joukkueessa rakentuu kuitenkin varmasti oikeanlaiseksi kauden edetessä, eikä kauden ensimmäisestä ottelusta ole syytä vetää liian suuria johtopäätöksiä.

Yksi konkreettinen asia, mihin Kärpät olisi kaivannut enemmän suoraviivaisuutta, oli joukkueen viimeistely hyökkäyspäässä. Kärpät pääsi kokeilemaan ylivoimaa ottelussa peräti viidesti, mutta se jäi ottelussa ilman YV-osumia. Kärppien ylivoimapelaaminen oli kokonaiskuvassa hieman hermostunutta ja se on selkeä kehityskohde Kärppien joukkueelle, vaikkakin otanta on pieni.

Toisaalta, myös Pelicansin puolustuspään pelaaminen ansaitsee hatunnoston, sillä se pystyi erittäin sitoutuneella ja tiiviillä oman pään pelaamisellaan pitämään Kärpät poissa parhailta maalintekosektoreilta. Vierasjoukkueen taistelutahtoon Pelicansin päävalmentaja Tommi Niemelä voi varmasti olla tyytyväinen.

Kärppien maalinsuulla Joel Blomqvist pelasi tasapainoisen ottelun. 19-vuotiaan Muik Hockeyn kasvatin kykeni ohittamaan ainoastaan Joni Ikonen, joka pääsi Blomqvistin kanssa nokikkain kahteen otteeseen ja iski molemmista paikoista kiekon maaliin. Jälkimmäinen Ikosen osuma syntyi rangaistuslaukauksesta, jonka Blomqvist tosin itse aiheutti mailan heitollaan.

Uusista Kärppä-hankinnoista Marko Anttila esitti oululaiselle kotiyleisölle omaa vahvuuttaan kiekon suojaajana, Teemu Turunen väläytteli vaarallisuuttaan ja jatkoajalla voittomaalin iskenyt David Rundblad vaikuttaa loistavalta hankinnalta Kärppien alakertaan.

Yhteenvetona Kärppien kauden avauksesta voidaan todeta, että joukkueen saadessa itsestään parhaan irti, sillä on aineksia loistavaan kauteen. Se hallitsi avausotteluaan selvällä tavalla ja löytäessään kauden aikana riittävästi tehokkuutta omaan pelaamiseensa, Kärpät tulee pelaamaan kevään tärkeissä peleissä loistavaa jääkiekkoa johon myös Lauri Marjamäen prosessi pohjautuu. Hyvät mahdollisuudet oikeanlaiselle kauden kehityskäyrälle ovat Oulussa olemassa.