Jalkapallon MM-kisat sujuivat kohtalaisesti odotuksien mukaan, mutta myös jymy-yllätyksiä nähtiin. Allekirjoittanut veikkasi kisaveikkauksessaan jatkoonmenijöistä oikein 13/16! Virheet tapahtuivat Egyptin, Saksan ja Puolan kohdalla. Näiden maiden paikat jatkopeleissä nappasivat Uruguay, Ruotsi sekä Japani.
A-lohkosta jatkoon jatkavat Uruguay ja Venäjä. Uruguay voitti kaikki ottelunsa (1-0, 1-0 & 3-0 lukemin) ja kisaisäntä Venäjä kukisti murskalukemin Egyptin (3-1) ja Saudi-Arabian (5-0). Venäjä syttyi totaalisesti liekkeihin kotiyleisön edessä ja haastaa lajin supermaat pudotuspeleissä toden teolla. Kolmanneksi lohkossa ylsi Saudi-Arabia, joka kukisti Egyptin alkulohkon viimeisessä pelissään loppulukemin 2-1.Lohkon jumbosijalle jäi hieman yllätyksellisesti Egypti, maalierolla 2-6. Egyptin molemmat maalit iski, Egyptin supertähti Mo Salah. Salah oli loukkaantumisen takia sivussa ensimmäisestä Uruguay-ottelusta. Lohkonvoittajaksi selviytynyt Uruguay kohtaa Cristiano Ronaldon johdattaman Portugalin, kun taas kisaisäntä Venäjä ottaa mittaa Espanjasta.
B-lohko sujui tasaisemmissa merkeissä. Lohkon voittoon ylsi Espanja viidellä pisteellä, voitettuaan Iranin 1-0 ja pelattuaan tasapelit Portugalin (3-3) ja Marokon kanssa (2-2). Mitään murskaavaa peliä ei Espanjalta, kuitenkaan alkulohkossa nähty. Toiseen jatkopaikkaan ylsi Portugali viidellä pisteellä, jonka Cristiano Ronaldo kantoi neljällä maalillaan jatkopeleihin. Lohkon positiivinen yllättäjä oli Iran, joka pääsi erittäin lähelle jatkopaikkaa, mutta viime minuuttien epäonni koitui Iranin kohtaloksi. Iran kaatoi Marokon 1-0, kärsi kirvelevän 1-0 tappion Espanjalle ja pelasi 1-1 tasapelin Portugalin kanssa. Ei ollenkaan huonot kisat Iranilta, vaikka lohkovaiheeseen jääminen on varmasti suuri pettymys. Lohkon neljänneksi jäi Marokko jolta odotettiin saavutuksiin nähden enemmän. 1-0 tappiot Portugalille ja Iranille harmittavat varmasti pitkän aikaan. Myös alkulohkon viimeinen peli Espanjaa vastaan oli marokkolaisille karmeaa katsottavaa, kun se menetti johtoaseman 2 kertaa ja ottelu päättyi 2-2 tasapeliin. Jatkopeleissä Espanja joutuu Venäjän hampaisiin ja Portugali taistelee pääsystä puolivälieriin A-lohkon voittajan Uruguayn kanssa.
C-lohkon voittajaksi selviytyi nuorella joukkueella kisoihin lähtenyt Ranska. Ranska kaatoi Australian 2-1 ja Perun 1-0. Viimeisessä pelissä Ranskalle sekä vastustaja Tanskalle kelpasi tasapeli ja ottelu oli alkulohkon ylivoimaisesti tylsin. Maalittoman tasapelin jälkeen pelaajat poistuivat stadionilta vihellysten ja buuausten kera. Tanska nappasi lohkon toisen jatkopaikan voitolla Perusta ja kahdella tasapelillä Australian sekä edellä mainitun Ranskan kanssa. Ennen kisoja odotin paljon Perun otteluita Venäjän nurmilla. Peru sinnitteli Ranskaa ja Tanskaa vastaan, mutta kummatkin ottelut päättyivät Perun kannalta harmittaviin 1-0 tappioihin. Alkulohkon viimeisessä pelissä Peru kuitenkin nappasi voiton, kun se kaatoi Australian hienosti 2-0. C-lohkon viimeiseksi jäi Australia, joka sai kaavittua kolmesta ottelusta vain yhden pisteen. Ennen kisoja Australialta odotettiin, jopa jatkopaikkaa, mutta kengurumaa ei tarjonnut MM-kisojen nurmella odotuksiin nähden mitään hienoa. C-lohkon jatkoonmenijät pelaavat ottelupareissa Ranska-Argentiina & Kroatia-Tanska.
D-lohkon kärkeen odotettiin ylivoimaisesti Argentiinaa, vaan kuinkas sitten kävikään. ”Kuolemanlohkon” voittoon ylsi Kroatia puhtaalla yhdeksän pisteen pelillä. Kroatia kaatoi Nigerian 2-0 ja Islannin 2-1 sekä murskasi Argentiinan 3-0 lukemin. Toisena jatkoon eteni Argentiina, jonka matka lohkon toiseen sijaan oli kivinen. Argentiinan tähtisikermä kompuroi avausottelussaan Islannin kanssa 1-1 tasapeliin ja toisessa ottelussa Kroatia murskasi Argentiinan 0-3 lukemin. Kolmannessa ja viimeisessä ottelussa Argentiina kaatoi veitsi kurkullaan Nigerian 2-1 ja eteni täten 16 parhaan joukkoon. Lohkon kolmanneksi selviytyi Nigeria kolmella pisteellä. Afrikkalaisjoukkueen ainoaksi voitoksi jäi 2-0 voitto Islantia vastaan. Viimeiseksi D-lohkossa jäi Islanti, joka ei enää kyennyt yllättämään Venäjän viheriöllä, vaikka paikalle oli saapunut 30 000 islantilaisfania. Puhtaalla pelillä edennyt Kroatia saa vastaansa Tanskan ja Argentiina kohtaa Ranskan.
E-lohkon voittajaksi selviytyi Brasilia, joka jäi hyvien pelillisten esityksien lisäksi mieleen Neymarin lukuisista filmauksista. Lajin supermaista myös Brasilia kompuroi hieman alkulohkossa. Avausottelussaan se jäi 1-1 tasuriin Sveitsin kanssa ja toisessa Costa Rica-ottelussa ottelu oli jo päättymässä maalittomaan tasapeliin, mutta Coutinhon ja Neymarin maalit lisäajalla pelastivat Brasilian. Lohkokakkoseksi ylsi Sveitsi, jonka pelaajat Granit Xhaka ja Xherdan Shaqiri kohauttivat poliittisilla tuuletuksillaan Kroatiaa vastaan käydyssä ottelussa. Sveitsi pelasi tasapelit Brasilian (1-1) ja Costa Rican (2-2) kanssa sekä nappasi 1-2 voiton Serbiasta. 5 pistettä riitti tässä lohkossa lohkon toiseen sijaan. Ennen kisoja povasin E-lohkosta Serbiaa kisojen mustaksi hevoseksi. Serbian hevonen lähti kuitenkin laukalle ja sen kisojen ainut voitto tuli Costa Ricasta 0-1 lukemin. Lohkon jumboksi jäi Costa Rica. Vaikka se taisteli hanakasti vastaan, sen kannalta ottelut Serbiaa ja Brasiliaa vastaan päättyivät ikäviin 0-1 tappioihin. Hyvä taistelu kantoi hedelmää vain alkulohkon viimeisessä ottelussa Sveitsiä vastaan, kun se venyi 2-2 tasapeliin. Yksi piste ei kuitenkaan riitä lähellekään jatkopaikkaa. E-lohkon jatkajista Brasilia saa vastaansa Meksikon ja Sveitsi kohtaa Ruotsin.
Alkulohkon suurimmat yllätykset tapahtuivat F-lohkossa, kun hallitseva maailmanmestari ja mestarisuosikki numero yksi jätettiin tylysti lohkon viimeiseksi. Saksa aloitti kisat 1-0 tappiolla Meksikoa vastaan ja toisessa ottelussaan se nousi voittoon Ruotsista vasta lisäajalla Toni Kroosin upealla maalilla. Viimeiseen otteluun Saksa lähti hakemaan helppoa voittoa Etelä-Koreasta. Vaan kuinkas sitten kävikään. Etelä-Korea iskee 2 maalia lisäajalla ja lähettää Saksan laulukuoroon. Lohkon voittoon ylsi Ruotsi, joka voitti Etelä-Korean 1-0 ja kärsi kirvelevän 2-1 tappion Saksalle. Mutta kolmas ja viimeinen ottelu käänsi kelkan suunnan täysin. Ruotsi murskasi Meksikon 0-3 lukemin, ja samaan aikaan Saksan hävitessä Etelä-Korealle merkitsi sitä, että Ruotsi marssii lohkovoittoon. Neljännesvälierissä Ruotsi kohtaa Sveitsin. Lohkosta toisena jatkoon paineli Meksiko kuudella pisteellä, sen voittaessa Saksan 0-1 ja Etelä-Korean 1-2. Ainoastaan viimeisessä pelissä kärsitty 0-3 tappio Ruotsille pilasi Meksikon huikean alkusarjan. Meksiko saa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella vastaansa E-lohkon voittajan Brasilian. Lohkon kolmanneksi sijoittui Etelä-Korea, jonka ainoaksi voitoksi jäi 2-0 voitto vuoden 2014 maailmanmestarista Saksasta. Vaikka jatkopaikkaa ei irronnutkaan, ottelu Saksaa vastaan jää varmasti Etelä-Korealaisten mieleen upeana voittona! Ja lohkon viimeiseksi jäi niin paljon puhuttu Saksa. Saksa ei päässyt missään vaiheessa alkulohkossa viime vuosien tasolleen ja Saksan kohtalo oli näissä kisoissa synkkä.
G-lohko päättyi oikeastaan täysin siihen tulokseen mitä ennen kisoja odotettiin. Belgia ja Englanti taistelivat lohkon voitosta ja viimeisessä ratkaisevassa pelissä Belgia vei täpärän 0-1 voiton. Lohkon voitosta voi kuitenkin olla Belgialle haittaa. Kaikki ottelunsa voittanut Belgia (Panama 3-0, Tunisia 5-2 ja Englanti 0-1) joutuu nyt pudotuspelikaavion haastavammalle puolelle, jossa ovat Belgian lisäksi: Uruguay, Portugali, Ranska, Argentiina, Brasilia, Meksiko sekä Belgian ensimmäinen vastustaja Japani. Kun taas Englanti pääsee pudotuspeleihin ennakolta helpommalle kaavion puoliskolle. Kaavion helpommalla puolella ovat Espanja, Venäjä, Kroatia, Tanska, Ruotsi, Sveitsi sekä Englannin kanssa puolivälieräpaikasta kilpaileva Kolumbia. Englanti pelasi erittäin hyvän alkulohkon, eikä englantilaisten mielissä paina tappio Belgialle. Englanti esitti mainiota pelivirettä kaadettuaan Tunisian 1-2 sekä Panaman 6-1 ja täten Englanti voi lähteä turvallisin mielin pudotuspeleihin. Lohkokolmoseksi päätyi odotetusti Tunisia, jonka ainoaksi voitoksi jäi 1-2 voitto lohkon heittopussista Panamasta. Tappiot Englannille (1-2) ja Belgialle (5-2) eivät tarjoilleet herkkua tunisialaisfaneille ja täten sen taival päättyy alkulohkoon. Ensimmäiset Panaman jalkapallon MM-kisat olivat karua katseltavaa. Maaliero 2-11 kertoo kaiken oleellisen. Matka maailman eliittiin on vielä erittäin pitkä ja kivinen, mutta ehkä tulevaisuudessa näemme Panaman toistekin MM-kisoissa.
H-lohkon lopputulos puhutti eniten. H-lohkon voittoon ylsi Kolumbia kuudella pisteellä. Kolumbia kärsi avausottelussaan 1-2 tappion Japanille, mutta voitti Puolan (0-3) ja Senegalin (0-1). Kolumbia kohtaa neljännesvälierissä Englannin. Lohkon kakkossija puolestaan herätti paljon keskustelua. Tilanne oli nimittäin se, että Japani ja Senegal olivat tasapisteissä, maaliero oli sama sekä keskinäinen ottelu oli päättynyt tasapeliin. Jatkopaikan ratkaisi fair play pisteet. Käytännössä tämä tarkoittaa, että vähemmän varoituksia ottanut joukkue etenee jatkoon. Japani oli tässä tilastossa Senegalia edellä ja eteni täten jatkoon. Senegal tiputettiin jatkosta karuakin karummalla tavalla. Japani keräsi alkulohkosta ns ”värisuoran” voittamalla Kolumbian (1-2), pelaamalla tasapelin (2-2) Senegalin kanssa ja hävittyään Puolalle (0-1). Neljännesvälierissä Japani saa vastaansa kiven kovan Belgian. Myös Senegal keräsi yhden jokaista laatua. Senegal kaatoi Puolan (1-2), hävisi Kolumbialle (0-1) ja pelasi tasan edellä mainitusti Japanin kanssa (2-2). Lohkon viimeiseksi jäi yllättävästi Puola, jolle povattiin jatkopaikkaa ennen kisoja. Se kuitenkin kompuroi Senegalille (1-2) ja Kolumbialle (0-3). Kisojen ainut voitto tuli alkulohkon viimeisestä ottelusta, kun se kukisti Japanin 0-1.