HAVUn matka Flashpointissa on vailla huipennustaan – lauantai-iltana panoksena finaalipaikka

Suomalaisen CS-joukkue HAVUn matka Los Angelesissa Flashpoint-liigassa on ollut suomalaisittain upeaa katsottavaa ja tarina hakee huipennustaan tänä viikonloppuna. HAVU on selvittänyt tiensä Flashpointissa jo kolmen parhaan joukkueen joukkoon ja lauantaina suomalaisrykmentti metsästää finaalipaikkaa, kun vastaan asettuu tanskalainen MAD Lions. Lauantaisen ottelun voittaja etenee sunnuntai-iltana pelattavaan finaaliin, jossa vastaan asettuu legendaarinen brasilialaisjoukkue MIBR.

HAVU on noussut HLTV:n maailmanlistalla Flashpointin aikana kolme sijaa ylöspäin. Tällä hetkellä HAVU on maailmanlistalla sijalla 27, mutta tämän viikon erinomaisten otteiden johdosta nousua listalla on odotettavissa. Huomioitavaa on myös se, että viime aikoina surullisen huonosti esiintynyt ENCE on tippunut listalla sijalle 24. Nouseeko HAVU suomalaisjoukkueiden ykköseksi viikonlopun aikana? Se jää nähtäväksi.

sLowi on Flashpointin MVP

Suurin syy HAVUn menestykseen Flashpointissa on ollut Olli ”sLowi” Pitkänen. sLowi on yltynyt liigassa jäätävään vireeseen ja tällä hetkellä mies painaa pöytään sellaisia tilastoja, että heikompaa hirvittää. Ennen Flashpointtia HAVUn peli on riippunut paljolti siitä, millainen päivä kullakin pelurilla on ollut. Kalifornian auringon alla joukkue on löytänyt tasaisuuden pelaamiseensa ja lisäksi sLowin päätähuimaava vire on siivittänyt suomalaisjoukkueen erinomaisiin suorituksiin. Voitaneen sanoa, että sLowi on nostanut HAVUn pelin Flashpointissa uudelle tasolle.

Pelillisesti sLowi tuo HAVUn peliin lisämausteensa myös AWP-taitojensa avulla. Monelle uudemmalle CS-skenen seuraajalle voi tulla yllätyksenä, että sLowi on entinen HAVUn main-AWP. Flashpointissa sLowi on väläytellyt jälleen taitojaan AWP-tarkkuuskiväärillä. HAVU pelaa välillä kahdella bossilla, jolloin sLowi ottaa AWP:n kantoon HAVUn main-AWP:n Lasse ”ZOREE” Urosen lisäksi. Tämä tupla-AWP -setup on tuottanut tappavaa tulosta Kalifornian peliservereillä. Joissain tilanteissa AWP on nähty myös yksin sLowin käsissä, mikä on yllättänyt monet vastustajat sekä kotikatsojat.

Tartutaan kiinni sLowin tilastoihin. Kuten alla olevasta kuvasta näkyy, sLowin tilastot ovat kaikki vihreällä, eli lukemat ovat nousseet jokaisessa kategoriassa. sLowin rating Flashpointissa on peräti 1.27 ja tämä on koko liigan suurin lukema (laskuista jätetään pois smooya, joka pelasi liigassa vain kaksi karttaa). Myös sLowin KPR eli tappojen määrä per pelattu kierros (0,82) on koko liigan suurin lukema.

Alla olevassa kuvassa näkyy sLowin tapot-kuolemat (K-D), niiden erotus (+/-) sekä rating kaikista Flashpointin otteluista. sLowin rating-lukema on ollut alle yhden, vain kolmessa kartassa koko liigan aikana!!! Selkeästi heikompia karttoja Hartolan keisarin osalta ovat olleet ainoastaan karttatappio MAD Lionsille ensimmäisessä ottelussa (0,66) ja murskatappio MIBRille Trainissa (0,38). Kun katsotaan kokonaisuutta, sLowin lukemat ovat järjettömät. sLowi on tuonut joukkueensa Flashpointissa kolmen parhaan joukkoon ja näiden suoritusten johdosta Olli Pitkänen on ehdottomasti koko liigan MVP.

HAVUn matka kolmen parhaan joukkoon

Flashpointissa pelattiin erikoinen ”kaksivaiheinen lohkovaihe”. Joukkueet jaettiin kolmeen neljän joukkueen lohkoon. Lohkon sisäinen paremmuus ratkaistiin ”double-elimination” kaaviolla. Lohkon sijoituksesta sai tietyn määrän pisteitä. Kun ensimmäinen lohkovaihe oli pelattu, muodostettiin uudet lohkot ja lopulliset pisteet saatiin näin ollen kahden lohkovaiheen jälkeen.

Ensimmäisessä vaiheessa HAVU sijoittui oman lohkonsa kakkoseksi. HAVU avasi Flashpoint-taipaleensa voittamalla (tämän päivän vastustajan) MAD Lionsin karttavoitoin 2-1. Tätä ottelua seurasi 2-1 voitto Otto ”ottoNd” Sihvon Contact Gamingista. Lohkon viimeisessä ottelussa vastaan asettui jälleen MAD Lions. Tanskalaisjoukkue vei lohkovoiton nimiinsä kaatamalla HAVUn karttavoitoin 2-0.

Toisessa lohkovaiheessa HAVU voitti kaikki pelinsä ja täten myös oman lohkonsa. Toisessa lohkovaiheessa Copenhagen Flames, Envy sekä Cloud9 kaatuivat kaikki puhtaasti karttavoitoin 2-0. HAVUn pisteet lohkovaiheista riittivät pudotuspelikaaviossa sijaan 3.

Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella vastaan asettui pohjoisamerikkalainen Chaos, jonka HAVU kaatoi puhtaasti karttavoitoin 2-0. Toisella kierroksella vastustajaksi asettui (finaaliin asti selvinnyt) MIBR. Brassijoukkue oli liian kova vastus HAVUlle toistaiseksi ja 1-2-tappion jälkeen tie kävi turnauksen alakaavioon.

HAVUn otteluita seuranneena omiin silmiini on pistänyt se, kuinka HAVUn pelaaminen on selkeästi yhtenäisempää kuin muilla liigan joukkueilla. Etenkin pohjoisamerikkalaiset organisaatiot ovat pelanneet tyylilleen uskollisesti todella ”epäyhtenäistä” ceeässää. Mielestäni pohjoisamerikkalaiset organisaatiot luottavat usein enemmin vahvoihin yksilöihin, kuin vahvaan joukkuepelaamiseen. Kuten on huomattu, se ei tässä pelissä kanna pitkälle. HAVUn ehdoton vahvuus ja valttikortti Flashpointissa on ollut joukkuepelaaminen ja se, että joukkue on rakennettu yhteispelin eikä yksilöiden ympärille.

Esimerkiksi pudotuspelien ottelu Gen.Gtä vastaan oli hyvä osoitus pohjoisamerikkalaisesta CS-organisaatiosta. Gen.G pelasi Miragessa kuin suonenvedon saaneena hyvän kartan ja se riitti jatkoajalla karttavoittoon. Seuraavat kaksi karttaa (Dust II & Nuke) olivat kuitenkin aivan kamalaa pelaamista ja pelaaminen näytti siltä, että servereille olisi heitetty viisi täysin kadulta vetäistyä pelaajaa. HAVU suorastaan nöyryytti vastustajaansa kahdessa viimeisessä kartassa.

Viimeisimmässä ottelussa HAVU kaatoi legendaarisen CS-joukkue Cloud9n, jonka yli HAVU käveli suoraan kahdessa kartassa karttavoitoin 2-0 (16-11, 16-8). Tämä tiesi paikkaa liigassa kolmen parhaan joukkoon.

HAVUn laaja map-pool joukkueen suurena vahvuutena

Yhdeksi HAVUn suureksi vahvuudeksi nostan joukkueen laajan map-poolin. Karttavedoissa HAVU on ”bännännyt” jokaisessa ottelussa Infernon, mutta pelannut liigassa kuutta muuta karttaa tasaisen varmasti.

HAVU on parantanut peliään etenkin Vertigossa, jossa se oli ennen Flashpointia kompuroinut useaan otteeseen. Nyt suomalaisjoukkueen peli näyttää vakuuttavalta ja Flashpointissa HAVU on pelannut Vertigossa toistaiseksi tappioitta. HAVU kaatoi Vertigossa muun muassa MIBRin sekä kahteen otteeseen Cloud9n.

HAVU on pelannut myös Nukessa ilman tappioita. Etenkin pudotuspelien kaksi viimeistä ottelua Gen.Gtä sekä Cloud9ia vastaan ovat olleet HAVUn totaalista dominointia Nukessa. Kolmas Nuke-peli oli turnauksen avausottelussa nimenomaan MAD Lionsia vastaan, jonka HAVU voitti 16-13 lukemin. Tämän myötä Nuke olisi selvä valinta myös tämän päivän otteluun.

HAVUn ainut tappiollinen kartta Flashpointissa on Mirage, jossa HAVU on hävinnyt neljästi ja voittanut kahdesti. Tässäkin kartassa HAVUn käyrä on ollut kuitenkin nousujohteinen ja se on pelannut viimeisimmissä Mirage-peleissä hyvää ceeässää. Gen.G-ottelussa voiton avaimet olivat jo suomalaisjoukkueen käsissä, mutta jollain ihmeen kaupalla HAVU onnistui häviämään kartan jatkoajalla. Turnauksen loppuhuipennusta ajatellen, HAVU:n täytyy onnistua erityisesti Miragessa, jos se meinaa tuoda pojan ja puoli miljoonaa dollaria kotiin.

Alla HAVUn karttavoitot ja -tappiot kartoittain: Nuke 3-0

Mirage 2-4

Overpass 2-0

Vertigo 3-0

Dust II 3-1

Train 4-2

Kumpi etenee fiaaliin MIBRin seuraksi?

Tartutaan kiinni tämän päivän MAD Lions-otteluun. HAVU kohtasi MAD Lionsin Flashpointin ensimmäisessä alkulohkovaiheessa kahteen otteeseen. Turnauksen avausottelussa HAVU oli parempi karttavoitoin 2-1, mutta ensimmäisen lohkovaiheen finaalissa MAD Lions hoiti homman kotiin karttavoitoin 0-2. Kolmas kerta toden sanoo.

Oletan, että myös tänään pelattavat kartat ovat Mirage, Nuke sekä Train. Nämä kolme karttaa olivat karttavalinnat molemmissa joukkueiden välisissä kohtaamisissa. Mirage oli MAD Lionsin karttavalinta molemmissa edellisissä otteluissa, kun taas HAVU valitsi ensimmäisessä ottelussa omaksi kartakseen Nuken ja toisessa ottelussa Trainin. Näin ollen ratkaiseva kartta ensimmäisessä ottelussa oli Train ja toisessa ottelussa Nuke.

Mirage on miltei varmasti MAD Lionsin karttavalinta illan otteluun. HAVUn kannalta tärkeintä on joukkueen suoriutuminen Miragessa. Ennakoin kartasta tasaista vääntöä ja jos HAVU onnistuu voittamaan tanskalaisten karttavalinnan, on HAVU erittäin lähellä finaalipaikkaa.

Uskon myös, että HAVU valitsee omaksi kartakseen Nuken. HAVUn pelaaminen Nukessa on ollut viimeisimmissä otteluissa erinomaista katseltavaa. Uskon, että Nukessa yksikään tämän liigan joukkueista ei kykenisi HAVUa tällä hetkellä voittamaan. Olisi mielenkiintoista nähdä miltä HAVUn pelaaminen Nukessa näyttäisi maailman todellista kärkeä vastaan.

Jos kävisi niin, että molemmat joukkueet voittaisivat omat karttavalintansa ja edettäisiin ratkaisevaan kolmanteen karttaan, uskon että HAVU olisi tässä vahvoilla. Mahdollinen kolmas ja ratkaiseva kartta Train on yksi HAVUn vakiokartoista ja luotto suomalaisiin junamaassa on kova.

HUOM! Ottelun kartat tiedetään vasta juuri ennen ottelun alkua, joten yllä oleva spekulaatio voi olla täysin turhaa, jos ottelun kartoiksi valitaan jotkin muut kuin arvioimani kartat.

Kuka on Flashpointin voittajasuosikki?

Jos katsotaan joukkueiden sijoittumista maailmanlistalla, HAVU on molempia joukkueita selkeästi alemmalla sijalla. Kuten jo aiemmin mainitsin, HAVU löytyy tällä hetkellä sijalta 27. Tämän päivän vastustaja MAD Lions on listalla sijalla 13. ja finalisti MIBR sijalla 17. Pidän brassijoukkue MIBRiä hienoisena ennakkosuosikkina voittamaan Flashpointin mestaruuden. MIBR on voittanut pudotuspeleissä molemmat sekä HAVUn, että MAD Lionsin ja siksi pidän joukkuetta ennakkosuosikkina, tuli finaalissa vastaan kumpi joukkueista tahansa.

Ainakin omasta mielestäni HAVU-MIBR -finaali olisi täydellinen match-up. Joukkueet tarjoilivat pudotuspelien toisella kierroksella pöytään niin viihdyttävän ottelun, että näkisin tämän ottelun mieluusti uusintana sunnuntai-iltana. MIBR voitti joukkueiden välisen kohtaamisen karttavoitoin 1-2 ja esimerkiksi Dust II-kartta päättyi brassien tiukkaan 17-19 jatkoaikavoittoon. HAVU voitti ensimmäisessä kartassa MIBRin karttavalinnan Vertigon 16-8 lukemin. Omasta mielestäni HAVUn selkäranka katkesi ottelusarjassa Dustin karvaaseen tappioon ja siksi suomalaisjoukkue otti Trainissa tukkaan peräti 3-16 lukemin.

Vaikka pidän MIBRiä pienenä ennakkosuosikkina liigan voittajaksi, uskoni HAVUun on silti kova. Jos joukkueen jokainen pelaaja pystyy pelaamaan omalla tasollaan ja sovittujen taktiikoiden mukaisesti, HAVU on lähellä jymypaukkua ja koko liigan mestaruutta. Jos Kaliforniassa nosteltaisiin kannua suomalaisten toimesta sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, muistetaan ettei tässä maailman tilanteessa ole mahdollisuutta torijuhlille. Pysytään jokainen turvallisesti kotona ja kannustetaan (sekä mahdollisesti juhlitaan) HAVUa omissa kodeissamme. #HAVUJA

HAVU ja MAD Lions kohtaavat tänään Suomen aikaan klo 22:00 Flashpointin alakaavion finaalissa ja panoksena on turnauksen finaalipaikka sekä 250 000$ varmaa rahaa. Finaali pelataan sunnuntai-iltana ja sen voittaja kuittaa itselleen 500 000$ ja Flashpoint-liigan mestaruuspokaalin. Katso ottelut ElisaViihdeSportin Twitch-kanavalta osoitteesta: twitch.tv/elisaviihdesport

– Miska Peltoniemi