ENCE teki kokoonpanoonsa muutoksen, joka voi kääntää joukkueen suunnan

Kuva: ENCE

Boom! ENCE julkaisi tänään tiistaina 21.4.2020 tiedotteen siitä, että suomalainen Counter-Striken superlupaus Elias ”Jamppi” Olkkonen siirtyy ENCEn paitaan kahden vuoden mittaisella sopimuksella. Näin ollen viime aikoina syvissä vesissä rämpinyt suomalaisjoukkue muodostaa kuuden miehen rosterin, jolla se pyrkii kääntämään joukkueen suunnan. Jamppi on ollut viime aikoina paljon esillä mediassa, koska pelintekijä Valven langettama VAC-pelikielto on ollut 18-vuotiaan miehen uran etenemisen esteenä.

Viime aikoina Jamppi on pelaillut lähinnä hupitasolla KYNYNIEKAT-joukkueessa, siitä lähtien kun hänet siirrettiin sivuun SJ Gamingin aktiivisesta kokoonpanossa joulukuussa. Olkkonen nousi CS-kansan kaapin päälle nimenomaan SJ Gamingissa pelatessaan, johon hän siirtyi (silloinen SuperJymy) noin kaksi vuotta sitten. Jampilla on edelleen pelintekijä Valven asettama VAC-banni, joka estää Jampin pelaamisen Valven alaisissa turnauksissa. Tämä estää muun muassa Jampin osallistumisen pelin arvostetuimpiin Major-turnauksiin.

Miten ENCEn kuuden miehen rosteri rakentuu? Kun Jamppi pelaa ENCEn paidassa, hän ottaa joukkueessa Sami ”xseveN” Laasasen paikan. ENCEn julkaiseman tiedotteen mukaan joukkue tekee suuresti muutoksia myös pelin sisäisiin rakenteisiin.

Kun Jamppi on joukkueen kokoonpanossa, ENCEn rosteri muovautuu muotoon, jossa joukkueen pelin sisäisen johtajan roolin ottaa Miikka ”suNny” Kemppi. Aleksibn lähdön jälkeen joukkueen pelin sisäisenä johtana toiminut Aleksi ”allu” Jalli palaa takaisin joukkueen päätoimiseksi AWP-pelaajaksi. Jamppi ei tule siis ottamaan joukkueessa allun AWP-paikkaa, vaan Olkkonen tulee pelaamaan Aerialin kanssa pääosin riflerinä. ENCEn valmentaja Slaava ”Twista” Räsänen muistuttaa kuitenkin, että Jampin kanssa ENCE pystyy käyttämään useammin kahden AWP-tarkkuuskiväärin taktiikkaa. Uskon, että etenkin CT-puolella ENCE tulee pelaamaan usein kahden AWP:n set-upilla.

Mitä tämä tarkoittaa Sami ”xseveN” Laasasen uran kannalta?

ENCE ei ole ilmoittanut (eikä varmasti päättänytkään) vielä sitä, tuleeko joukkueen ”ylimääräinen pelaaja” vaihtumaan ajan myötä, vai onko se rooli aina xseveNin tai Jampin. Itsestäni tuntuu vahvasti siltä, että jos (ja toivottavasti kun) Jampin VAC-banni kumotaan, ENCE tulee pelaamaan jatkossa rosterilla, jossa xseveN tulee istumaan vakituisesti vaihtopenkin puolella. Jos kuitenkin joku ENCEn pelaajista alisuoriutuu tai haluaa lepoa, on vaihtopenkillä onneksi odottamassa nälkäinen peluri. Tämä on ENCEn kannalta riskittömämpi vaihtoehto kuin viiden miehen rosterissa, koska myös mahdollisuus joukkueen koostumuksen muokkaamiseen on aina olemassa.

ENCE seuraa kuuden miehen rosterillaan Astraliksen jalanjälkiä, joka ilmoitti noin kuukausi takaperin, että se tulee laajentamaan kokoonpanoaan heinäkuun alussa Patrick ”es3tag” Hansenilla, joka siirtyy Astralikseen toisesta tanskalaisjoukkue Heroicista. On erittäin mielenkiintoista nähdä, tulevatko kuuden miehen rosterit olemaan CS:n tulevaisuus. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, mikä maailman kärkijoukkueista on seuraava, joka siirtyy myös kuuden pelaajan kokoonpanomalliin. suNnysta joukkueen pelin sisäinen johtaja Jampin sopimuksen julkaisun yhteydessä ENCE ilmoitti, että Miikka ”suNny” Kemppi ottaa ohjakset suomalaisjoukkueen pelin sisäisenä johtajana. Mielestäni pelillisesti joukkueen suurin riski on siinä, että joukkueella ei edelleenkään ole vakuuttavaa pelin sisäistä johtajaa. suNnylla ei ole aiempaa kokemusta maailman huippujoukkueen johtamisesta ja se on suurin kysymysmerkki, minkä nostan uudistuneen rosterin ylle.

suNny on vastannut viime aikoina ENCEn pistoolikierroksien taktiikoista ja sitä kautta totutellut joukkueen johtamiseen. Vaikka olen epäileväinen suNnyn pelin sisäisen johtamisen suhteen, uskon hänen johtamisen tuovan joukkueeseen kuitenkin uutta ja raikasta ilmettä. Viime ajat allun alaisuudessa ENCEn peli on ollut jollain tasolla ilmeeltään väsynyttä. Se on yksi asioista joihin ENCE varmasti haluaa muutosta. Se, miten suNny roolissaan lopulta onnistuu, jää nähtäväksi ja sitä on turha arvioida nyt.

Jään mielenkiinnolla odottamaan sitä, kuinka ENCE tulee suoriutumaan uudella rosterillaan ja eri toten odotan Jampin suoriutumista maailman ehdotonta kärkeä vastaan. Odotan ja uskon, että Jampin tulo joukkueeseen voi vihdoin kääntää ENCEn suunnan. Joukkueen roolituksien muuttaminen ja uuden pelaajan sisääntulo luovat varmasti myös joukkueen sisällä uskoa tulevaan. On aika kääntää ENCEn tarinassa uusi sivu.

Miksi ENCE teki sopimuksen Jampin kanssa jo nyt? ENCE tuli Jampin siirron kanssa julki ainakin omasta mielestäni yllättävään aikaan. Huhut Jampin siirrosta ENCEen levisivät Twitterin ihmeellisessä maailmassa viime viikolla, mutta en itse uskonut, että siirto tapahtuisi vielä. Odotin, että ENCE tekisi sopimuksen Jampin kanssa vasta, kun Jampin oikeudenkäynti ja VAC-banni olisi poistettu. Selostaja Arttu Hämäläinen kirjoitti Twitterissä aiheesta mielestäni erinomaisesti. Hämäläinen totesi seuraavaa: ”Jamppi ei näillä tiedoilla saa siis pelata Valven turnauksissa. Näen tässä 2 vuoden pahvissa siis ainoastaan yhden järjen: ENCEllä on oltava sisäpiirin tietoa siitä, että Jampin bannit on Valven toimesta poistumassa.” Olen Hämäläisen kanssa vahvasti samaa mieltä. En jaksa millään uskoa, että ENCE tekisi näin ”radikaalia” muutosta joukkueeseensa ja kahden vuoden sopimusta Olkkosen kanssa, jos sillä ei olisi tietoa siitä, että Jampin kielto Valven järjestämiin turnauksiin poistuisi lähitulevaisuudessa. On muistettava, että Jampin sopimus ei ole rahallisesti varmastikaan mikään pieni summa. Etenkin tilanteessa, jossa pelaaja ei pysty antamaan palkalleen vastinetta, on taloudellinen riski ENCElle suuri. Uskon, että Jampin sopimuksen suuruus on euroissa jopa kuusinumeroinen summa vuodessa ja siksi en usko, että mikään organisaatio ottaisi niin suurta riskiä, että se tekisi sopimuksen pelaajan kanssa, joka ei välttämättä pysty pelaamaan kaikissa turnauksissa.

Mitä mieltä olen itse tästä siirrosta? Eihän tätä siirtoa voi muuta kuin rakastaa. Jamppi on yksi CS-skenen puhutuimmista lahjakkuuksista ja lisäksi Olkkonen on luonut itsestään mediassa todella fiksun kuvan. Uskon, että pelillisesti Jamppi tuo joukkueeseen monipuolisuutta ja lisäksi henkiselle puolelle uutta virtaa sekä positiivista energiaa. Jamppi kertoo myös ENCEn julkaisemassa YouTube-videossa, että hän on luonteeltaan ”tsemppaajakaveri”. Mielestäni tätä ENCE nimenomaan tarvitsee. Tämä positiivinen energia tulee todennäköisesti näkymään myös yhteistyökumppanien saralla ja mielestäni Jampin siirto on myös imagollisesti erinomainen veto. Kiinnostavasta nuoresta lahjakkuudesta tulee varmasti ENCElle tärkeä mediakasvo. Lisäksi Olkkonen tuo ENCEen mukanaan suuren seuraajakuntansa, joka on kasvanut Olkkosen ympärille hänen striimiensä avulla. Uskon, että myös pelillisesti tämä siirto on tässä tilanteessa ENCEn kannalta paras mahdollinen. Jamppi on yksi lahjakkaimmista nuorista pelaajista maailmassa ja nyt nähdään kuinka Jamppi tulee pärjäämään, kun vastassa on maailman absoluuttisesti kovin kärki.

Jamppi on pelannut maailman huippujen kanssa FPL-liigaa, jossa maailman kärkinimet pelaavat sekotetuilla joukkueilla toisiaan vastaan. Nuori mies on tehnyt otteluissa uskomattomia suorituksia maailman kovimpia pelaajia vastaan ja klipit Jampin taidoista ovat levinneet pitkin internettiä koko CS-maailman tietoisuuteen.

Millä koostumuksella ENCE pelaa lähiaikoina? ENCE aloittaa matkansa kohti Rion Major-turnausta huomenna keskiviikkona, kun se kohtaa karsintojen avausottelussa hurjassa vireessä olevan Fnaticin. Näihin karsintoihin ENCE lähtee entisellä rosterillaan, koska Valven asettama pelikielto estää Jampin osallistumisen turnaukseen ja sen karsintoihin. Jamppi puolestaan tulee debytoimaan ENCEn paidassa 30. päivä huhtikuuta, kun ENCE pelaa Elisa Invitational-turnauksessa ja taistelee pääsystä Blast Premier Showdowniin.

– Miska Peltoniemi

Kaikki kohdat, joissa kerrotaan kuinka ENCE on ilmoittanut tai kertonut jonkin asian, ovat peräisin ENCEn julkaisemasta tiedotteesta heidän nettisivuiltaan. Muu on omaa pohdintaani ja mielipiteitä, eikä niitä pidä sekoittaa keskenään.