ENCE lähetettiin tylysti kotimatkalle Kölnin ESL One -turnauksen ensimmäisessä vaiheessa

Kuva: ESL / Adela Sznajder

TURNAUKSEN AVAUSOTTELU PENKIN ALLE

ENCE avasi Kölnin ESL One -turnauksensa tiistai-iltana tanskalaista Heroicia vastaan. Ottelun panoksena oli paikka turnauksen yläkaavioon, missä asetelmat jatko-otteluihin olisivat olleet suotuisammat. Avausottelun pelimuoto oli raaka yhden kartan ottelu, mikä loi tanskalaisille paremmat yllätysmahdollisuudet. Tämän mahdollisuuden Heroic myös käytti. ENCE aloitti ottelun vahvalla terroristipuolen 0-3 johdolla, mutta Heroicin ensimmäisellä asekierroksella ottelun momentum kääntyi totaalisesti. ENCE:n terroristipuolen pelaaminen suli täysin käsiin, eikä suomalaisviisikko onnistunut pommin räjäyttämisessä tämän jälkeen kuin kaksi kertaa. Heroic vei ensimmäisellä puoliajalla kymmenen kierrosta nimiinsä ja lähti omalle hyökkäyspuolelleen 10-5 johtoasemasta. Suomalaisten selkärangan katkaisi Heroicin toisen puoliajan pistoolikierroksen voitto. Heroicin ehdoton voitonavain oli Benjamin ”blameF” Bremer, joka löi taululle peräti 30 tappoa. Tanskalaiset veivät ottelun nimiinsä 16-10 lukemin, mikä pudotti ENCE:n turnauksen alakaavioon.

KESKIVIIKON KUOLEMANOTTELU

Heti keskiviikkona ENCE laitettiin selkä seinää vasten. ENCE kohtasi alakaavion ensimmäisessä ottelussa maailmanrankingin kolmannen Team Vitalityn. Alakaaviossa menetelmä on selkeä. Tappiolla kotimatka kutsuu ja voitolla turnaus jatkuu. Vastustaja Team Vitality on ENCE:lle tuttu viime ajoilta, kun joukkueet ovat kohdanneet kevään ja alkukesän aikana kolmessa eri turnauksessa. Karttavoitot näissä otteluissa ovat menneet ranskalaisille 5-2 lukemin.

Team Vitality valitsi ottelun ensimmäiseksi kartaksi Overpassin, mikä on ollut viime aikoina vaikea kartta ENCE:lle. ENCE:n peli Overpass-kartassa oli kohtalaista. Suomalaisten peli oli hallittua, mutta ranskalaisjoukkueen osumatarkkuus Kölnin keskiviikkoiltapäivässä oli aivan omalla tasollaan. ENCE:n puolelta luodit eivät löytäneet perille toivotulla tavalla ja etenkin Jani ”Aerial” Jussilan sihti oli täysin hukassa. Vastustajan puolelta ranskalaisjoukkueen supertähti Mathieu ”ZywOo” Herbaut näytti Suomi-pojille mistä mies on tehty nakuttamalla tilastoihinsa yhteensä 26 tappoa. ENCE ei pystynyt voittamaan tärkeitä ”mies vastaan mies” -tilanteita ja näiden takia ensimmäinen kartta päättyi Team Vitalitylle kierrosvoitoin 9-16.

ENCE valitsi ottelun toiseksi kartaksi Nuken. Kartta alkoi suomalaisittain hienosti, kun viisi ensimmäistä kierrosta satoi suomalaisten laariin. Nuke on tunnettu terroristipuolen haastavuudesta ja 0-5 alku nimenomaan terroristina oli tärkeä itseluottamuksen nostatus. Vitality ei kuitenkaan jäänyt märehtimään huonoon alkuun vaan käänsi avauspuoliskon omiin nimiinsä voittamalla kahdeksan kierrosta putkeen. ENCE:lle kaksi tärkeää ”pukukoppikierrosta” ja puolien vaihtoon lähdettiin 7-8 lukemista. Toinen puoliaika alkoi tärkeällä pistoolikierroksen voitolla ja sen kautta rahatilanteen hallinta toi ENCE:lle neljä perättäistä kierrosvoittoa. ENCE:n nuori osuja Jere ”sergej” Salo nappasi toiseen karttaan 28 tappoa ja toinen kartta päättyi suomalaisten voittoon 16-12 lukemin.

Ottelun ratkaiseva kartta Inferno alkoi suomalaisittain katastrofaalisesti. ENCE:n terroristipuolen pelaaminen Infernossa on ollut viime aikoina täysin hukassa, eikä merkkejä paremmasta nähty myöskään keskiviikkona Kölnissä. Team Vitality karkasi heti kartan alkuun 0-9 johtoon, eikä ENCE:n pelaajien peli tuntunut aukeavan. ENCE sai ensimmäisen kierrosvoittonsa vasta kartan kymmenenteen kierroksen, jonka jälkeen terroristipuolelta irtosi vielä kolme kierrosvoittoa. Puolien vaihdon jälkeen ENCE aloitti puolustamisen vahvasti ja pääsi kirimään ranskalaisjoukkueen johdon jo neljään erävoittoon, mutta maton alta vetäminen jäi tällä kertaa haaveeksi. Loppulukemat 9-16 ja ENCE tylysti kotimatkalle.

MILTÄ NÄYTTÄÄ ENCE:N TULEVAISUUS?

Maailmanrankingin kakkosen putoaminen turnauksen ensimmäisessä vaiheessa on ehdottoman suuri pettymys ja edessä on paljon pohdittavaa tulevien turnauksien suhteen. ENCE:n kesä on ollut pahasti mollivoittoinen ja huonon vireen johdosta esille on noussut huhuja joukkueen mahdollisista kokoonpanomuutoksista. Kaikilla ENCE:n pelaajilla on sopimukset keväälle 2020 asti, mutta jos alavireisille esityksille ei näy loppua, ovat potkut ja pelaajamuutokset mahdollisia. Huhupuheissa on nostettu esille muun muassa keväällä perheenlisäystä saaneen Aleksi ”allu” Jallin halu uran lopettamista kohtaan ja viime aikoina alavireisesti esiintyneen Sami ”xseveN” Laasasen korvaaminen toisella pelaajalla.

Vahvimmat ehdokkaat ENCE:n kokoonpanoon ovat Miikka ”suNny” Kemppi sekä Elias ”Jamppi” Olkkonen. Kemppi on pyörinyt siirtohuhuissa ENCE:en jo pidemmän aikaa, muttei joukkuella ole toistaiseksi ollut mitään tarvetta pelaajavaihtoihin. Tällä hetkellä 26-vuotiaalla suomalaisella ei ole sopimusta mihinkään joukkueeseen, joten siirto ENCE:en olisi tätä kautta looginen. Vuonna 2018 ”suNny” listattiin maailman kahdenkymmenen parhaan CS-pelaajan joukkoon.

Toisena pelaajana huhuissa on pyörinyt SJ Gamingin paidassa suurta tuhoa kylvänyt Elias ”Jamppi” Olkkonen. Vasta 17-vuotias nuorukainen on osoittanut sotkamolaisjoukkueen paidassa maailmanluokan tarkka-ampujan otteita ja nuorta miestä pidetään yhtenä suurimmista lupauksista lajin tulevaisuudessa. Mikäli ”allu” päättää lopettaa peliuransa, on ENCE:n tarkka-ampujan pelipaikka avoin ja tähän rooliin ”Jamppi” olisi ehdoton nappihankinta. On muistettava kuitenkin se, ettei ENCE vaihda kokoonpanoaan, ellei se ole pakotettu siihen. ENCE:n tämän hetkinen alavireisyys on vain parin kuukauden mittainen, eikä suomalaisjoukkue varmasti tee hätiköityjä päätöksiä kokoonpanonsa suhteen.

ENCE palaa peliservereille Chicagossa kahden viikon kuluttua, kun se osallistuu 18.7-21.7. pelattavaan IEM Chicago 2019 -turnaukseen. Kääntyykö ENCE:n kurssi parempaan suuntaan Yhdysvaltojen maaperällä?

-Miska Peltoniemi