ENCE-Godsent -otteluanalyysi sekä vastaus ENCEn menestymättömyyteen

On sanomattakin selvää, ettei ENCE ole suoriutunut pelaajamuutoksen jälkeen toivotulla tavalla. Missä mennään tällä hetkellä, kun Miikka ”suNny” Kempin tulosta joukkueeseen on jo puoli vuotta aikaa? Katsoin ENCEn ja Godsentin välisen kohtaamisen ESL:n Pro Leaguessa ja yritin saada selville mikä ENCEn pelissä toimii ja mikä ei. Odotukseni ottelua kohtaan olivat suhteellisen korkeat, sillä ENCE pelasi perjantaina Astralista vastaan mielestäni pirteästi. Mielestäni ottelu Astralista vastaan oli ENCEn paras ottelu nykyisellä kokoonpanolla.

Voitokas junamaa

Ottelun ensimmäisenä karttana nähtiin ENCEn karttavalinta Train. Kartta oli kokonaisuudessaan ENCEltä hyvä. allu sekä suNny pelasivat erinomaisen kartan ja olivat joukkueen kantavat elimet. Trainissa on helppo menestyä mikäli joukkueella on luotettava main-AWP. Sitä Mr. Aleksi Jalli on edelleen ja on samalla syy sille miksi ENCEn kannattaa pelata Trainia. ENCE voitti oman terroristipuolensa lukemin 8-7 ja tästä oli hyvä lähteä CT-puolelle. Koska ENCE hävisi pistoolikierroksensa, venyi kartan ratkaisu aina 29. kierrokselle asti. Ensimmäinen kartta ENCElle siis 16-13.

suNny isossa roolissa – xseveN ja Aerial tarvitsevat tasonnostoa

suNny pelaa tällä hetkellä isossa roolissa ENCE:n kokoonpanossa. suNnylla on todella suuri vastuu koko joukkueen frägäämisessä. Esimerkiksi Trainissa ENCE pelasi CT-puolen pääosin koostumuksella, jossa A-saitilla pelasivat kolmikko suNny, xseveN sekä Aerial.

Aerialin rooli joukkueessa on ottaa paljon frägejä, mutta tällä hetkellä Jussilan Jani ei suoriudu tehtävästään vaaditulla tavalla. Tämä toi Trainissa lisää työtä suNnylle, joka ”joutuu siivoamaan myös Aerialin jäljet”. Omasta mielestäni suNnyn esiintyminen Trainissa oli syy sille miksi ENCE vei oman karttavalintansa. suNny voitti Trainin duelit erinomaisin lukemin 26-18.

Suomalaisen Counter Striken ihmelapsi sergej puolestaan pelasi omalla hyvällä tasollaan. On omalla tavallaan lupaavaa, että osalla kierroksista sergej jäi suoraan yksin B-saitille, kun muut neljä pelaajaa ryhmittyivät A-saitille. Toisaalta, jokainen voi miettiä, mitä tämä kertoo a-saitin holdaajista.

Kierros 25 on hyvä esimerkki suNnyn roolista joukkueelle. Aerial kuolee ja Godsent saa Maikelelen bossin toimesta entryn. Tämän jälkeen suNny ottaa kolme frägiä ja Godsentin hyökkäys tyrehtyy. Loppuun Miikka hakee vielä neljännen tapon pöytään ja kierros ENCElle.

Pistoolikierrokset:

ENCE pelasi ottelusarjassa kuusi pistoolikierrosta, voittaen näistä vain yhden. Pistoolikierrokset eivät ole olleet suomalaisten ongelma vain tässä kohtaamisessa Godsentia vastaan, vaan ENCE on tuskaillut ongelman kanssa jo pitkään. Kyseissä ESL:n Pro Leaguessa ENCE on pelannut 11 karttaa ja täten otellut 22 pistoolikierrosta. ENCE on voittanut näistä pistoolikierroksista vain 6 ja hävinnyt peräti 16.

On hölmöä kuvitella, että pistoolikierroksen voittaminen olisi vain yksi kierros muiden seassa. Esimerkkinä voidaan käyttää ottelusarjan ensimmäistä kierrosta Trainissa: Kierroksen alussa Aerial tekee myyntikeikan A:lle, mutta kuolee saamatta yhtään frägiä. ENCE puskee nopeasti tämän jälkeen B-saitille ja pääsee laittamaan pommin maahan. ENCE lähtee agressiivisesti hakemaan Godsentin miehiä hengiltä. xseven, suNny ja sergej kuolevat kaikki yksitellen ja allulle jää yksin tekemätön paikka.

Nuken terroristipuolella ENCE otti mallia Godsentin pistoolihyökkäyksestä. Godsent onnistui, ENCE ei. Molemmissa taktiikkana oli savuttaa sekä main, että heaven ja sen jälkeen hyökätään hutista A-saitille. ENCEn hyökkäys epäonnistui, sillä suNnyn savu ei löytänyt tietään oikeaan paikkaan. Alla video ensin ENCE:n yrityksestä ja tämän jälkeen Godsentin mallisuorituksesta.

ENCEn hyökkäys:

Godsentin hyökkäys:

Yksi ENCEn tärkeimmistä kehityskohdista on nimenomaan pistoolikierrokset. Uskon myös, että tämä on joukkueen harjoituksissa isona painopisteenä.

Nuken terroristipuoli:

Nuken terroristipuoli alkoi ENCElle tutulla tavalla: hävitään pistoolikierros. Kuten jo aiemmassa kappaleessa mainitsin: pistoolikierroksen merkitys on suuri. Tästä hävitystä kierroksesta alkoi peräti kuuden hävityn kierroksen putki. Kun tähän yhtälöön lisätään vielä se, että ENCE oli hävinnyt oman CT-puolensa (isosti CT-painotteisessa kartassa), ei mahdollisuudet karttavoiton suhteen olleet kovin mainiot.

Terroristipuoliskon lopussa nähtiin kuitenkin myös erinomaisia pelauksia. ENCE viritteli maton alta vetämistä oikein paksulla siimalla. ENCE voitti putkeen peräti seitsemän kierrosta ja alla näkyvässä videossa on 26. kierroksen upea kierrosvoitto.


ENCE hoitaa kierroksen, vaikka kierroksen avausfrägi meneekin Godsentin STYKOlle. ENCE lähtee viemään hyökkäystä rampin kautta kohti B-saittia. Aerial, xseveN sekä sergej puskevat radiohuoneesta kohti ramppia ja Aerial ottaa tärkeän tapon Maikelelestä. Samaan aikaan rampilla ollut STYKO saa infot siitä, että kolme miestä on tulossa kohti B-saittia, ja hän pakittaa alas. ENCE:n miehet kääntävät kuitenkin heaveniin, josta hyökätään A-saitille. allu tulee samaan aikaan mainista ja ottaa tärkeän frägin madenista. Saitti haltuun ja pommi maahan.

Mattoa ei kuitenkaan päästy vetämään lopullisesti Godsentin pelureiden jalkojen alta, vaan Godsent sai lopulta siirrettyä kartan ratkaisun jatkoajalle. Lopulta Godsent vei kartan ensimmäisellä jatkoajalla nimiinsä lukemin 16-19.

Dust II täysin penkin alle

Odotin ENCEltä tästä kartasta vahvaa suoriutumista, sillä viime aikoina ENCEn pelaaminen Dustissa on ollut mielestäni hyvää. ENCE laittoi aiemmin tällä viikolla tiukoille sekä Team Vitalityn, että Astraliksen. Nyt Godsentia vastaan ENCEn peli oli täysin kadoksissa.

ENCE teki Dustissa todella kummallisia peliliikkeitä. Esimerkki huonosti pelatusta kierroksesta on kierros seitsemän. En ymmärrä mitä tällä kierroksella tapahtuu. ENCE:llä on täysi varustus kierrosta varten ja A-saittia on holdaamassa allu sekä Aerial ja lisäksi suoran päässä xseveN. Godsent pääsee juoksemaan suoraan saitille, eikä kukaan tuntunut estävän tapahtunutta. Kun pommi on lyöty maahan, ENCE lähtee säästämään aseet. Jos joku ymmärtää tapahtuneen, selittäkööt sen minulle.

Myös Dusti alkoi hävitystä pistoolikierroksesta. ENCE hävisi CT-puolella peräti kahdeksan ensimmäistä kierrosta ja tässä kohtaa peli oli oikeastaan jo menetetty. Ensimmäinen puolisko päättyi peräti Godsentin 3-12 voittoon. En osaa sanoa, alkoiko viimeisessä kartassa jo jonkinlainen väsymys painamaan, mutta ainakin kotikatsomoihin tuli tunne, että ENCEn pelureiden fokus ei enää ollut peliserverillä. Godsent sai vallattua saitit todella helposti ja ENCE tuntui häviävän miltei kaikki 1v1 duelit. Etenkin xseveNin esitys Dustissa oli luokaton. Duelit lukemin 5-15 kertovat oleellisen. Toisaalta, ottelu pelattiin sunnuntai-iltapäivänä klo 15:30 alkaen, joten en tiedä mistä väsymys olisi johtunut. Jäämme odottamaan ENCEn viimeistä ottelua ESL Pro Leaguessa, jossa se kohtaa NIP:in.

Entryt

Otetaan loppuun vielä tekstiä entryistä. Kierroksien avaustapot eli entryt ovat yksi pelin avaimista kierrosvoittoihin. Mikäli joukkue saa entryn, se voittaa (joukkueesta riippuen) noin 65-80% varmuudella kierroksen. ENCEn joukkueessa suurimman vastuun avaustappojen suhteen kantaa Aerial. Tämän lisäksi allu sekä suNny ottavat paljon entrydueleita.

Otin tähän juttuun mukaan tilastoja viimeisen kolmen kuukauden ajalta. Taulukossa on tilastot ENCEn entryistä. Taulukosta näkee, että Aerial ottaa entryduelin keskimäärin joka neljäs kierros. Aerial voittaa nämä duelit 46,4% varmuudella. Tämä lukema ei ole järisyttävän huono, sillä Jussilan Janilla on useimiten vastassa muita maailman parhaita ”entryfrägääjiä”, mutta silti lukeman pitäisi olla positiivisen (50%+) puolella.

Taulukosta on nostettava esille myös allun entryjen voittoprosentti, joka on peräti 58,2%. Tämä lukema on suorastaan hämmentävän hyvä, kun otetaan kokonaisuudessaan huomioon ENCEn viime aikaiset pelisuoritukset. Vastaavasti suNnyn entryduelien voittoprosentti 43,4% ei nostata suuria riemunkiljahduksia, mutta Miikka pelaa juuri tällä hetkellä erinomaista ceeässää. suNnyn käyrä on siis nousemassa vahvasti ylöspäin.

ENCEn joukkueesta vähiten entryjä ottaa sergej. Jeren tilastot ovat kohtalaiset pelaajalle, joka ottaa vähän entryjä. Toki, myös sergejn tasonnosto auttaisi joukkuetta parempiin suorituksiin. xseveN ottaa myös vähän entryjä, mutta tilaston mukaan voittaa ne yli viidenkymmenen prosentin todennäköisyydellä. Kannattaisiko Samille antaa siis enemmän vastuuta tämän suhteen?

– Miska Peltoniemi

Videot ja kuva: ESL

Tilastot: HLTV.org